Helyzetjelentés

A pusztai kucsmagomba felbukkanása egykori kubik gödör helyén Jaminában kisebb csoda. Gombásztárs ismerőse találta telkén fűnyírás közben. Az élőhely stimmel, nem az a csoda, hanem a tartós szárazságban való megjelenése, mert azért 16 mm eső masszív aszályt nem szüntet meg. Ezért lenyűgöző, hogy csak azért is előbújt. Persze nem lesz tömeges, senki se rohanjon a pusztába miatta. Tényleg ronda az aszály. Ellenben van más gomba, amiért érdemes elindulni. Termőhullámot indított az egyik kedvencem.
 A déli tőkegomba az egyik legjobb gomba, amit érdemes gyűjteni. Kalapja egyedi aromájú, finom, többféle ételnek alkalmas. A tönkje rágós, azt nem fogyasztjuk. Kedvenc táptalaja a nyárfa, akár pusztulóban lévő nyárfán is megjelenik, de sokkal gyakoribb kivágott fák tuskóján. Fiatalon barna a kalapja, ami kiterülve inkább bézs árnyalatú. Bőven hullajtja barna spóraporát, ami megfesti a gallérját és a csoportban lentebb lévőket. Illata is segíti a felismerését, ilyen érett gyümölcsös jellegű. Nem gombás. 
 A sárga gévagomba tökéletes állapotú, zsenge termőteste látható a mai fotómon. Ilyenkor puha és bőven levedzik. Előfőzés után számos ételnek elkészíthető. Jó gombaragu, pörkölt, leves, rántott gomba készíthető belőle. Állaga teljesen olyan mint a csirkemellé, de íze egészen más, jellegzetesen gévagombás. Van aki imádja, van aki túltelítődött vele és már nem kívánja. Nagyon laktató, ne szedd túl magad belőle! Fontos tudnivaló, hogy alapos hőhatást igényel, nem kellően hőkezelve vagy az idős termőtest megfekszi a gyomrot.
A gyapjas tintagomba az egyik legkönnyebben felismerhető gomba. Amíg hosszú, egyenes lemezei tiszta fehérek, tehát a végük nem színeződött el (rózsaszínes-szürkére), addig jó, ehető, finom és vércukorszint csökkentő hatású. Alig várom, hogy találjak belőle és a kalapokat sűrű palacsintatésztába forgatva kisüssem. Az egyik legfinomabb rántott gomba, ha nem a legfinomabb. 
Mind a négy korhadékbontó, kettő fát korhaszt, kettő a talajon él. Most a korhasztók indulnak be, így például a korai termőidejű csiperkék is. Egyik gombásztársam már talált karbolszagú csiperkét, ami az egyik mérgező faj a kedvelt Agaricus nemzetségben, de hallottam ízletes csiperke találatról is. Minden menne a jól megszokott menetrend szerint, ha nem lett volna ilyen száraz a tavasz! Kíváncsi vagyok, hogy látni fogok-e májusi pereszkét vagy tövisaljagombát.
A gyökérkapcsolt csemegegombákra még várni kell. Amikor az akác virágzik, akkor várható az első nyári vargányák felbukkanása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése