Gombaklub 24-én

A légyölő galóca Amanita muscaria szerepel a gombaklub áprilisi plakátján, aminek témája az élőhelyismeret. Kedvenc mesegombánk nem válogatós élőhely tekintetében, ha van fapartnere, szívesen lejön a magashegységi lucfenyvesből a síkságra is. Természetesen a nyitóképen bihari lucfenyvesben lett megörökítve. Kozmopolita gomba, az embernek köszönhetően a déli féltekére fenyő csemetékkel került át. Azonban eredeti hazája Szibéria lehet, onnan terjedt szét.
 Augusztustól jelenik meg az erősen savanyú talajú erdőkben. Elsősorban fenyőfélékkel társul, de lombos fák közül nyír fajokkal is. A második fotón mészkerülő tölgyesben, középhegységben lett lefotózva októberben, ahol erdeifenyők a partnerei. Mindig hálás fotótéma és sose kerüli el a figyelmünket. Megcsodáljuk, aztán a helyén hagyjuk. Nem ennivaló, mert mérgező. Elméletileg lehetséges összetéveszteni a (védett) császárgalócával a lemosott pettyes kalapú példányait, de a császárgalóca lemezei, gallérja, tönkje sárga és feltűnő, nagy, fehér bocskora van.
 A harmadik fotóm tavaly októberi és a háztájiban készült Pósteleken. Van egy megbízható lakcíme a kastélyparkban, ahol évről évre megfigyelem a termőtesteit. 2018-ban a nagy aszály miatt csak egyet tudott növeszteni. Bár Kétkörösközben meszes-semleges öntéstalajok vannak, de idősebb faállományok alatt kisavanyodik a talaj, így már meg tud telepedni a légyölő galóca. Ezért nem meglepő a helyi jelenléte. Azonban vannak olyan gombák, amik ragaszkodnak élőhelyükhöz, és csak ott találhatók.
Az áprilisi gombaklubban képek segítségével elindulunk a háztájiból, bemutatom a mezők, ültetvények gombáit, majd elérünk a hegyvidéki erdőkhöz. Ismertetem a fontosabb fákat, amikkel társulnak kedvenceink. A növénytársulásokra jellemző gombákat fogom felsorolni, és ahogy haladunk egyiktől a másikig, látni fogod a különbségeket és hasonlóságokat. Hogy aztán úgy érezd mesevilágba értél, mert a magashegységi lucfenyvesek az alföldi gombásznak tényleg mesések. 

Megjegyzés: A békéscsabai gombaklub helyszíne a Békés Megyei Könyvtár. Délután ötkor kezdődik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése