December

2017 tizenkettedik hónapja kezdődött el, régi nevein Karácsony hava, Télelő, Álom hava. Mindhárom név igaz rá. Kedvenc élőhelyem, a keményfás ligeterdő téli álomba merült. A tölgyek, kőrisek, szilek és elegyfák mind ledobták lombjukat. Egyedül a csíkos kecskerágó narancssárga-rózsaszín (mérgező) termései idézik a nyarat. Az erdőszegélyén pedig még találni kökényt, amiből sokféle téli finomság készíthető. És persze ne feledkezzek meg a vadrózsa csipkebogyójáról! Gyerekkoromban egyik kedvenc reggelim volt az ünnepi szezonban a hecsedlis vajas kenyér. Mennyi emlék jön elő a hosszú éjszakákon! A december, az évzáró hónap számvetésre készteti az embert, hiszen bőven van idő a sparhelt tüze mellett merengeni az éven. Az ország gombász csapatai mindenhol évbúcsúztató eseményeket tartanak. Lásd a gombásznaptárt, ami egész évben segítségedre van. A Viharsarki gombászoknál egyetlen egy biztos esemény lesz, az évzáró gombaklub december 14-én. Visszatekintek 2017-re sok-sok kép segítségével. Az időjárás elképesztő volt, és ennek hatására a gombák is furcsán viselkedtek. Próbálunk együtt valami tanulságot levonni és lélekben felkészülni 2018-ra.
A téli napforduló 21-én délután lesz. A hosszabbodó nappal még nem igazán fog látszódni 24-én, amikor az ünnepi fényfüzérek és gyertyák pótolják a Nap fényét.
Az ünnepi készülődés jegyében mindennap kirakok egy-egy fotót az idei évből, ami valamiért kedves számomra. A tavalyi adventi naptáramban fenyőkkel együtt élő vagy azokon tenyésző gombákat mutattam be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése