Azok a csodálatos földalatti gombák

Póstelekre évek óta járok monitorozni a gombákat. Hobbiból csinálom, senki sem bízott meg vele. Egyszerűen életem része a természet különceinek a vizsgálata. Mindig tudnak újat mutatni mint ma is a Körös Klubnál.
A génbank területére a makkvetés 1993 késő őszén kezdődött meg. Azóta a legidősebb kocsányos tölgyek elmúltak 20 évesek. Sajnos a talaj nem túl jó a fák számára, ami viszont kedvez a gyökérkapcsolt gombáknak, mert a tölgyek szinte sorban állnak náluk, hogy kapjanak tőlük segítséget. Ennek megfelelően a génbankban számos gyakori tölgyekkel társuló gomba él, amik elviselik a szárazabb időjárást és a kötött talajt. Például: begöngyöltszélű tejelőgomba, büdös galambgomba, húsbarna pénzecskegomba, zsemleszínű fakógomba, nyeles áltrifla. Érdekes, hogy nagyméretű termőtestet növesztő tinóruk is felbukkantak idén: kesernyés tinóru, rózsáskalapú tinóru. A nyárfa-érdestinóru és a rózsáslemezű tejelőgomba a fehér nyárakkal él együtt, mert a génbank az összes őshonos fafajunk utódaival foglalkozik. A génbankban korhadéklakók is élnek, például: sárga kénvirággomba, nyálkás gyökeresfülőke, rőt likacsosgomba. A gyepfelületeken mezei szegfűgomba és lilatönkű pereszke is terem. Ennél jóval gazdagabb a terület gomba kínálata, de a felsorolt fajok a legszembetűnőbbek a vegetációs szezonban.
A népes gyökérkapcsolt csapat jogosan vetette fel bennem a gondolatot, hogy kell itt lennie földalatti gombának is. Csak éppen ezeket kutyás gombász nélkül lehetetlen meglelni. Micsoda szerencse, hogy van ilyen ismerősöm, és jött segíteni. Neki köszönhető, hogy mostantól bizonyított, hogy egy Hymenogaster nemzetségbe tartozó faj és a Tuber rufum megtalálható a génbankban. Senkinek se kezdjen csillogni a szeme. Ezeknek nincs kereskedelmi értéke és étkezési felhasználása. 

A mikroszkópos fotókon látható, hogy két külön törzsbe tartoznak, a Hymenogaster sp. bazídiumos és család szintjén rokona a már említett zsemleszínű fakógombának, a Tuber rufum tömlős és a nemes szarvasgombák rokona. A vizsgálathoz csak 10x40-es nagyítást használtam, mert ezzel is tökéletesen láthatók voltak a spórák.
A mintákra 3%-os KOH-ot cseppentettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése