Ugrás a fő tartalomra

Február

2017 második hónapja kezdődött el, régi nevein: Télutó, Böjtelő, Jégbontó hava. Ez utóbbira képes lesz-e, majd a hónap végére kiderül. A hűvösebb időszak 2016. október másodika óta tart, és bár enyhült a fagy szorítása, de egyáltalán nem biztos, hogy eloldalog a tél. Bőven lehetnek még zord napok. Azonban optimistán tekintsünk az eljövendő napokra, így egy színesebb naptárlapot készítettem. A januárt csak a gombász csoportomban osztottam meg, de mostantól minden hónap elején kikerül egy-egy a havi eseményekkel.
Február gombász szempontból üresnek tekinthető, mert a januári fagy leállította a téli gombákat, a táj nehezen járható, tehát a reménykedő gombász csurom sárosan és üres kosárral térne haza. Azonban a csendes hónapok tökéletesen alkalmasak a felkészülésre. A szezonnyitó gombaklubot január 26-án megtartottam egy kis ismétléssel, miért jó a gomba? A második előadás témája a tökéletes szezon bemutatása lesz, márciustól novemberig milyen csemegegombákat találhatunk a különféle élőhelyeken. Február 23-án délután öttől hatig leszünk a Békés Megyei Könyvtár Lipták termében. Ne feledd, ha nem vagy könyvtári tag, ingyenes regisztrációs jegyet kell váltanod a kölcsönző pultnál! Ebben a hónapban még nem lesz gombatúra. A túraszezont márciusban indítom el. Persze egyénileg bárki mehet bármikor, ahová csak szeretne. A hegyvidék télen is gyönyörű.

Országszerte mocorognak a társegyesületek, ahová nézek mindenki készülődik. Ha az ország másik részében laksz, érdemes figyelned a Gombásznaptárt, vagy felkeresned a közeledben lévő gombász csapatot. Örvendetes, hogy egyre többen vagyunk, akik kedvelik a természet különceit. A gomba jó és finom, kivéve az ehetetleneket és a mérgezőket. 
A hónap természetvédő szempontból fontos világnapja, a vizes élőhelyeké február 2-án van.
Népi jeles napok és megfigyelések:  Gyertyaszentelő 2-án: „Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél”. Marad ellenben a hideg, ha ezen a nevezetes napon fényes az idő.  Újabb keletű megfigyelések szerint, ha ekkor az előbújó medve árnyékát meglátja, visszabújik még a barlangjába. Egy másik megfigyelés szerint jó idő esetén ameddig besüt a nap a tornácra, addig fog még később beverni a hó is.
Dorottya napja 6-án: „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.” Vagyis, ha Dorottya-napkor fagy, akkor Julianna napjára (febr. 16.) megenyhül az idő.
Bálint nap 14-én: „Veréblakodalom” a jel, a hangos csivitelés a jobb idő hírnöke.
Julianna napja 16-án: „Julianna kitette a dunnáját és az kiszakadt”.  Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog.
Zsuzsanna napja 19-én: A megszólaló pacsirták jelzik – meg az, hogy a mondás szerint „Zsuzsánna elpisili a havat” a tél végét.
Üszögös Szent Péter napja 24-én:  „Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő”.  Azt is mondják, hogy amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz József-napkor is.
Mátyás napja 24-én: „Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál” (jeget), s a pásztorok szerint, ha éjszakáján fagy, még negyven napig hideg lesz.

Kívánom, hogy mindenkinek jól alakuljanak a tervei, és elérje céljait!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…