Február

2017 második hónapja kezdődött el, régi nevein: Télutó, Böjtelő, Jégbontó hava. Ez utóbbira képes lesz-e, majd a hónap végére kiderül. A hűvösebb időszak 2016. október másodika óta tart, és bár enyhült a fagy szorítása, de egyáltalán nem biztos, hogy eloldalog a tél. Bőven lehetnek még zord napok. Azonban optimistán tekintsünk az eljövendő napokra, így egy színesebb naptárlapot készítettem. A januárt csak a gombász csoportomban osztottam meg, de mostantól minden hónap elején kikerül egy-egy a havi eseményekkel.
Február gombász szempontból üresnek tekinthető, mert a januári fagy leállította a téli gombákat, a táj nehezen járható, tehát a reménykedő gombász csurom sárosan és üres kosárral térne haza. Azonban a csendes hónapok tökéletesen alkalmasak a felkészülésre. A szezonnyitó gombaklubot január 26-án megtartottam egy kis ismétléssel, miért jó a gomba? A második előadás témája a tökéletes szezon bemutatása lesz, márciustól novemberig milyen csemegegombákat találhatunk a különféle élőhelyeken. Február 23-án délután öttől hatig leszünk a Békés Megyei Könyvtár Lipták termében. Ne feledd, ha nem vagy könyvtári tag, ingyenes regisztrációs jegyet kell váltanod a kölcsönző pultnál! Ebben a hónapban még nem lesz gombatúra. A túraszezont márciusban indítom el. Persze egyénileg bárki mehet bármikor, ahová csak szeretne. A hegyvidék télen is gyönyörű.

Országszerte mocorognak a társegyesületek, ahová nézek mindenki készülődik. Ha az ország másik részében laksz, érdemes figyelned a Gombásznaptárt, vagy felkeresned a közeledben lévő gombász csapatot. Örvendetes, hogy egyre többen vagyunk, akik kedvelik a természet különceit. A gomba jó és finom, kivéve az ehetetleneket és a mérgezőket. 
A hónap természetvédő szempontból fontos világnapja, a vizes élőhelyeké február 2-án van.
Népi jeles napok és megfigyelések:  Gyertyaszentelő 2-án: „Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél”. Marad ellenben a hideg, ha ezen a nevezetes napon fényes az idő.  Újabb keletű megfigyelések szerint, ha ekkor az előbújó medve árnyékát meglátja, visszabújik még a barlangjába. Egy másik megfigyelés szerint jó idő esetén ameddig besüt a nap a tornácra, addig fog még később beverni a hó is.
Dorottya napja 6-án: „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.” Vagyis, ha Dorottya-napkor fagy, akkor Julianna napjára (febr. 16.) megenyhül az idő.
Bálint nap 14-én: „Veréblakodalom” a jel, a hangos csivitelés a jobb idő hírnöke.
Julianna napja 16-án: „Julianna kitette a dunnáját és az kiszakadt”.  Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog.
Zsuzsanna napja 19-én: A megszólaló pacsirták jelzik – meg az, hogy a mondás szerint „Zsuzsánna elpisili a havat” a tél végét.
Üszögös Szent Péter napja 24-én:  „Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő”.  Azt is mondják, hogy amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz József-napkor is.
Mátyás napja 24-én: „Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál” (jeget), s a pásztorok szerint, ha éjszakáján fagy, még negyven napig hideg lesz.

Kívánom, hogy mindenkinek jól alakuljanak a tervei, és elérje céljait!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése