Elkezdődött

Február 18-án délelőtt tízkor elkezdődött az első elméleti képzés a megújított felsőfokú gombaismereti tanfolyamon. Egy próba tanfolyam már volt 2015-ben, ami sok tapasztalatot adott a szervezőknek. Ezek alapján készítették el a képzési tervet, amiben kevesebb faj és több mikroszkópos gyakorlat lesz. Persze így is lesz bőven "új" gomba, ami nem része a középfokú anyagának. A csapat zöme 40-50 éves gyakorlott gombász, de vannak fiatalabbak is. Jó páran frissen végzett szakellenőrök, tavaly vizsgáztak. Viszi őket a lendület, és milyen szerencsések, hogy folytathatják a felsőfokúval.
Most nem volt idő nagyobb csevegésre, mert mindenki az anyagra koncentrált. Én "csak" 4 oldalt írtam tele az A/4-es füzetemben. Az ismerkedést majd pótlom az első terepgyakorlaton, ami április második felében lesz, és a tömlősgombákat fogjuk vizsgálni. Egyébként sok az ismerős, de bőven vannak, akikkel még nem találkoztam.
Elméleti képzés pont egy hónap múlva lesz, amikor néhány fehér spórás nemzetséget veszünk. Ez érdekes, mert az Agaricales renden belül két család is említésre kerül a nemzetségek által. A mostanin szintén a kalaposgombákkal foglalkoztunk, egy nagy és két kisebb nemzetség került bemutatásra: Entoloma, Rhodocybe, Clitopilus. Ezek rózsaszín spórásak. A cikk végére rakok be gombákat a blogból, amiket érdemes megnézni.
A filogenetikai vizsgálatok alaposan felforgatták a régebbi, morfológiai jegyek alapján történő rendszerezést. Leginkább csak pislogtam mint ponty a szatyorban, amikor példákat mutatott be az oktató, Dima Bálint. A gombák hajlamosak szemre egyforma termőtesteket növeszteni, aztán a génjeik elárulják, hogy már a közös ős sem biztos, önálló fajokról van szó, amik saját nemzetséget érdemelnek. Az Entolomataceae családon belül is új nemzetségek jöttek létre. A nagy egységes rendszertan elfogadásától még messze vannak a tudósok, kutatók. Javában zajlik a munka. Az biztos, hogy a termőtest határozásra jó, de rokonsági kapcsolatok vizsgálatára nem.
Szerintem mindenki várja az újabb képzési napot, amikor újabb érdekességeket tudunk meg.


Nagy döggomba vs. szürke tölcsérgomba

Gomba gombának farkasa 2.
A sárga egyszarvú
Még egy tavaszi, ehető Entoloma
Egy csodabogár a gombák közt
Tövisaljagomba
A boldogság kék gombái 1.
A boldogság kék gombái 11.
Pereszkének álcázza magát
Tölcsérgombának álcázza magát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése