Gyilkos galóca


Figyelmeztetés: több helyen nagy tömegben jött elő a gyilkos galóca Amanita phalloides. A sok szép gomba csábító, de hagyd a helyükön a galóca termőtesteit és ismertetőjegyeire figyelmeztesd a gombászó ismerőseidet is. Bármilyen fás élőhelyen megjelenhet a változatos kalapszínű, fehér lemezes, galléros és bocskoros gyilkos galóca. Ezek mellett figyelj a tönk kígyóbőrszerű mintázatára, ami jól látható a kiterült kalapú példány fotóján. Sajnos a gallér múlékony, a bocskor a talajba szakadhat, így ha nem vagy biztos a talált gomba kilétében, aminek fehérek a lemezei, inkább hagyd ott, ahol találtad! Semmiképpen se tekintsd ehetőnek csak azért, mert belecsócsált egy csiga!
Sajnos olyanról is hallottam már, hogy gyilkos galócát nagy őzlábgombának Macrolepiota procera véltek és megették! Azonban legtöbbször csiperkének vagy galambgombának nézik, holott egyiknek sincs bocskora és a galléros csiperkéknek hamar barnára színeződnek a lemezeik az érő spórájuktól. A galócák fehér spórásak, így a gyilkos galóca is.
A galóca teljes burokból bújik ki. A még burokban lévő termőtest fehér pöfetegre hasonlít, de kettévágva látható benne a leendő kalap, annak lemezei, a tönk. Ilyesmik nincsenek a pöfetegekben.
Aki teljesen kezdő inkább kerülje a fehér lemezes gombákat és a pöfetegeket. Ne gyűjtse ezeket, és a gyűjtött gombáit mindig mutassa meg szakellenőrnek!
A gyilkos galóca mérgezés a korszerű kezelések ellenére még mindig végződhet halállal! Ha gomba fogyasztása után fél nappal vagy másnap csillapíthatatlan hányással hasmenés jelentkezik, azonnal mentőt kell hívni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése