Ugrás a fő tartalomra

Gyilkos galóca


Figyelmeztetés: több helyen nagy tömegben jött elő a gyilkos galóca Amanita phalloides. A sok szép gomba csábító, de hagyd a helyükön a galóca termőtesteit és ismertetőjegyeire figyelmeztesd a gombászó ismerőseidet is. Bármilyen fás élőhelyen megjelenhet a változatos kalapszínű, fehér lemezes, galléros és bocskoros gyilkos galóca. Ezek mellett figyelj a tönk kígyóbőrszerű mintázatára, ami jól látható a kiterült kalapú példány fotóján. Sajnos a gallér múlékony, a bocskor a talajba szakadhat, így ha nem vagy biztos a talált gomba kilétében, aminek fehérek a lemezei, inkább hagyd ott, ahol találtad! Semmiképpen se tekintsd ehetőnek csak azért, mert belecsócsált egy csiga!
Sajnos olyanról is hallottam már, hogy gyilkos galócát nagy őzlábgombának Macrolepiota procera véltek és megették! Azonban legtöbbször csiperkének vagy galambgombának nézik, holott egyiknek sincs bocskora és a galléros csiperkéknek hamar barnára színeződnek a lemezeik az érő spórájuktól. A galócák fehér spórásak, így a gyilkos galóca is.
A galóca teljes burokból bújik ki. A még burokban lévő termőtest fehér pöfetegre hasonlít, de kettévágva látható benne a leendő kalap, annak lemezei, a tönk. Ilyesmik nincsenek a pöfetegekben.
Aki teljesen kezdő inkább kerülje a fehér lemezes gombákat és a pöfetegeket. Ne gyűjtse ezeket, és a gyűjtött gombáit mindig mutassa meg szakellenőrnek!
A gyilkos galóca mérgezés a korszerű kezelések ellenére még mindig végződhet halállal! Ha gomba fogyasztása után fél nappal vagy másnap csillapíthatatlan hányással hasmenés jelentkezik, azonnal mentőt kell hívni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…