Gombaklub

Délután öttől a könyvtár emeleti terében megtartottam az idei hetedik gombás foglalkozást. A mai téma a Békés megyében élő vagy az élőhelyi igényük alapján esetleg előforduló védett gombák voltak. Ezek közül négy faj gyakoribb, mindegyiket többször láttam élőben: csoportos csiperke Agaricus bohusii, óriás bocskorosgomba Volvariella bombycina, őzlábgalóca Amanita vittadinii, tejpereszke Leucopaxillus lepistoides. Sajnos ezek is veszélyeztetettek, hiszen a csoportos csiperke feltűnő csokrai finom falatnak tűnnek és valóban finomak is; az őzlábgalócát kitörik az amatőrök, aztán eldobják, ha pedig lakott területen jön ki, akkor átmennek rajta a fűnyíróval, hiszen veszélyes gomba is lehet; az óriás bocskorosgomba szereti a korhadt fákat, de azokat állandóan eltávolítják; a tejpereszke a legeltető állattartás megszűntével elveszíti élőhelyeit, ráadásnak jó, húsos, ehető gomba. Kár lenne értük, hiszen őshonosak nálunk és egy-egy fontos élőhely tipikus gombái. A védett gombákat az amatőröknek is illik ismernie. Lesz még róluk szó a klubban.
A csapat havonta kétszer jön össze, szeptemberben 4-én és 18-án. Mindig öttől hatig tart az előadásom, és a helyszín a Békés Megyei Könyvtár emeleti tere.
Van elég hely, szék és asztal. Akár húszan is kényelmesen elférünk. Úgy néz ki, hogy az őszi szezon is jó lesz. Tehát komoly esély van rá, hogy friss termőtestekben gyönyörködjünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése