Ugrás a fő tartalomra

Gombaklub

Délután öttől a könyvtár emeleti terében megtartottam az idei hetedik gombás foglalkozást. A mai téma a Békés megyében élő vagy az élőhelyi igényük alapján esetleg előforduló védett gombák voltak. Ezek közül négy faj gyakoribb, mindegyiket többször láttam élőben: csoportos csiperke Agaricus bohusii, óriás bocskorosgomba Volvariella bombycina, őzlábgalóca Amanita vittadinii, tejpereszke Leucopaxillus lepistoides. Sajnos ezek is veszélyeztetettek, hiszen a csoportos csiperke feltűnő csokrai finom falatnak tűnnek és valóban finomak is; az őzlábgalócát kitörik az amatőrök, aztán eldobják, ha pedig lakott területen jön ki, akkor átmennek rajta a fűnyíróval, hiszen veszélyes gomba is lehet; az óriás bocskorosgomba szereti a korhadt fákat, de azokat állandóan eltávolítják; a tejpereszke a legeltető állattartás megszűntével elveszíti élőhelyeit, ráadásnak jó, húsos, ehető gomba. Kár lenne értük, hiszen őshonosak nálunk és egy-egy fontos élőhely tipikus gombái. A védett gombákat az amatőröknek is illik ismernie. Lesz még róluk szó a klubban.
A csapat havonta kétszer jön össze, szeptemberben 4-én és 18-án. Mindig öttől hatig tart az előadásom, és a helyszín a Békés Megyei Könyvtár emeleti tere.
Van elég hely, szék és asztal. Akár húszan is kényelmesen elférünk. Úgy néz ki, hogy az őszi szezon is jó lesz. Tehát komoly esély van rá, hogy friss termőtestekben gyönyörködjünk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…