A zöld bolygó

A NASA/NOAA honlapjáról vettem a képet. A térképen a Föld növényzete látható. Egy éven át követték a műholdak a növényzet változásait. A térképen megfigyelhetők, hogy hol vannak az erdők, és merre találhatók a városok, amik majdnem olyan csupaszok mint a sivatagok. Jól láthatók az amazonasi őserdőben az erdőirtások. (Ezek megfigyelhetők a Google térképén is.)
Bár a Föld jelentős részét óceánok borítják, de az életünkre nagyobb hatással van a szárazföld bioszférája és azon belül a termelők, a növények. A növények nélkül elég barátságtalan, szinte teljesen élettelen kőgolyó lenne a Föld, akárcsak a Vénusz és a Mars.
Az erdőirtások kapcsán egyértelműen láthatóvá válik a tény, hogy a nincstelen ember elsődleges anyagforrása a természet. Amit nem lát a fogyasztói társadalomba belesüppedt önkéntes rabszolga, hogy az ő élete is a természettől függ. Valójában mást sem csinálunk évszázadok óta mint a Föld anyagait emberekké és szemétté alakítjuk át. Ez egy olyan folyamat, ami nem tarthat örökké, mert elfogynak a felhasználható anyagok, illetve rettenetes sérüléseket okozunk a bioszférának, amik aztán ránk is hatnak. Könnyen lehet, mert a folyamat teljesen logikus, hogy az Amazonas helyén sivatag lesz ötven éven belül. Vajon mit fognak kezdeni magukkal az ott élő emberek? Esetleg szomjan halnak?
Valójában minden egyes új emberi lénnyel nem a fajunk fennmaradását szolgáljuk, hanem a populációnk összeomlását támogatjuk. Az összeomlás elkerülhetetlenül bekövetkezik. Egyszerűen fenntarthatatlan a pazarló életmódunk. Elgondolkodtató tény, hogy egy milliárdnál is több ember nem jut tiszta édesvízhez. Bárki belegondolhat, hogy egyre kevésbé "élvezik" a nyomort a fejlődő országok lakói, így a migrációs hullám növekedni fog. Hihetetlenül brutális adat, hogy mennyien fulladtak bele a Földközi-tengerbe a szerencsétlen (illegális) bevándorlók közül. 1998 óta közel húszezren vesztették életüket, miközben próbálták elérni Európa partjait egy jobb életben reménykedve.
Tudom, hogy önző ösztönállatok vagyunk, akiket kötnek az alapvető biológiai törvények, de használjuk már a szürkeállományunkat, ismerjük meg a tényeket és lássuk be, hogy a szakadék felé haladunk. Nem holnap kéne okosnak lenni, amikor minden összedől, hanem most, a tűnőben lévő béke még hátralévő rövidke ideje alatt. A globálissá vált világban senki sem menekülhet el. Egyébként 5-10 évet adok a rendszernek, de a szakember kissé optimistább, szerinte 17 év múlva következik be az összeomlás.
Egyszerre rettenetes és fantasztikus, hogy miféle csapdát építettünk magunknak. Ámulva és szörnyülködve nézem az adatokból összeálló képet. Oh, fantasy íróként se találhatnék ki rettenetesebb történetet! Lenyűgöző; és mind benne vagyunk.

Kiegészítés: Amiről kevesen mernek beszélni, pedig egyértelmű tény, hogy túlnépesedtünk, és itt most hagyjuk a rózsaszín elméleteket, hogy mennyi embert tudna eltartani a bolygó, mert a tények alapján erre már most képtelen!

1 megjegyzés:

  1. Hát, nem tudom ezek után van-e még 17 év?
    http://greenr.blog.hu/2012/07/27/nasa_negy_nap_alatt_megolvadt_gronland

    VálaszTörlés