Mi a tanulság?

A csúcsos pókhálósgomba Cortinarius rubellus eddig még nem került elő Magyarországon. Nyugat-Európában több helyen él, és nyugatabbra tőlünk többször okozott életveszélyes mérgezést. Ugyanolyan magas az orellanin tartalma mint a mérges pókhálósgombának C. orellanus.
2003-ban néhány fiatal a hegyes badargomba Psilocybe semilanceata helyett gyűjtött csúcsos pókhálósgombát és majdnem belehaltak a tévedésükbe. Valószínűleg nem tudták, hogy a badargomba a füves élőhelyeket kedveli, leginkább a trágyázott réteket, birkalegelőket, míg a pókhálósgomba a fenyők gombapartnere, de tőzegmohalápokon a fekete áfonyával Vaccinium myrtillus társul.
A mámort kereső fiatalokénál híresebb eset történt 2008-ban, amikor Nicholas Evans angol író és néhány rokona evett csúcsos pókhálósgombát. A gomba gyűjtője tölcséres rókagombának Cantharellus tubaeformis hitte. Az író visszaemlékezéseiben elmondta, hogy a konyhában volt egy határozókönyv, de aznap este senkinek se jutott eszébe fellapozni, mert megbíztak a gombaszedőben. Másnap, amikor erős rosszullétre ébredtek, akkor néztek bele a könyvbe és döbbentek rá a tévedésre. Azonnal mentő, kórház, veseleállás, majd dialízis évekig.
Az író családi életén rajta hagyta nyomát a pókhálósgomba mérgezés. Egyetlen egy szerencsés véletlen volt a súlyos esetben, hogy a gyerekek nem ettek a gombás ételből.
Mi a tanulság? Mindig ellenőriztesd szakértővel a gombát! A nagyobb városok piacain rendszerint van gombaszakellenőr. A nagy gombatúrák előtt erősen javasolt megtudni, hogy hol és mikor dolgozik. Sose egyél meg olyan gombát, amit nem látott szakember! Ugyan vannak könnyen azonosítható gombák mint például a nagy, fehér labdára emlékeztető óriás pöfeteg Calvatia gigantea, de a többi ehető gombát már nem ennyire egyszerű felismerni. Ne legyünk "mohók", türelmetlenek, felszínesek! Inkább egy adag kidobott gomba mint rosszullét, orvosi kezelés, vagy a legrosszabb esetben, halál.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése