Kerti rétgomba vs. Pikkelyes harmatgomba

Mindkét faj nemzetsége, Agrocybe és Stropharia a harmatgombafélék Strophariaceae családjába tartozik. A közeli rokonság meglátszik a termőtesteiken is. A meglepő hasonlóság ellenére a kerti rétgomba Agrocybe dura és a pikkelyes harmatgomba Stropharia squamosa  csak első ránézésre lephet meg minket. Ha alaposan megfigyeljük a termőtesteiket, az élőhelyüket, táptalajukat, termőidejüket, akkor felismerjük mindkettőt.
A kerti rétgomba A. dura gyakori faj hazánkban. Májustól októberig terem füves helyeken, parkokban, szántóföldön. Talajlakó korhadékbontó, a fűfélék maradványait bontja le. A kertemben is megjelent a komposzthalom szélén, amiben zömmel lekaszált fű van. Fehéres, okkersárgás kalapbőre szárazon gyakran felrepedezik. Kalapátmérője 3-10cm. Közepes termetű gomba. Kellemes "csiperke" illata van. Sajnos kesernyés ízű, nem ízletes. Egyébként ehető, ha nem zavar minket az utóíze. A lemezei a dohánybarna spóraportól barnára színeződnek. A tönkjén múlékony gallér van.
A pikkelyes harmatgomba S. squamosa lomberdei faj. A fák maradványain, fűrészporon fejlődnek a termőtestei ősszel, szeptembertől októberig. Kisebb mint a rétgomba, kalapátmérője 2-5cm. A kalapbőrén fehéres pikkelykék vannak. A tönkje a hártyás gallér alatt szálas-pikkelyes. A képen fiatalabb termőtestek vannak felfordítva, amiknek a lemezei még szürkések. Később a bíborbarna színű spóraportól elszíneződnek. A rétgombával ellentétben nem ehető, gyengén mérgező.
A gombák azonosítása összetett feladat, minden információ fontos lehet. Legyünk körültekintők, és egyre több gomba lesz jó ismerősünk.

Megjegyzés: A képek eredeti helyét eléred a gombák nevére kattintva a bevezetőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése