Dr. Jekyll és Mr. Hyde

A Penicillium chrysogenum az életmentő antibiotikum, a penicillin előállítója, ami ma már kevésbé hatékony az egykori túlzott használata miatt. Régebben rendkívüli hatékonysággal pusztította el a Staphylococcus aureus törzseit. Emlékszem, hogy gyerekkoromban fekete-piros kapszulát, a Semicillint szedtem, amikor mandulagyulladásom volt.
Ma már a baktériumok nagyobb részt ellenállóak a Penicillium chrysogenum mikotoxinjával, a penicillinnel szemben. Ez nekünk, embereknek kellemetlen, ahogy az is, hogy nemcsak a baktériumokat károsító gombamérgek léteznek. A "jó" penicillin gombáknak vannak "gonosz" rokonai is. Ilyen a Penicillium patulum, ami a patulin nevű mikotoxint termeli. A patulint is be akarták vetni a 20. század első felében a baktériumok ellen, de nem bizonyult elég hatékonynak. Egyes kutatások viszont kimutatták, hogy károsítja a DNS-t, vagyis mutagén. A Penicillium patulum almán is előfordul, így az almából készült termékek esetében vizsgálják a késztermék patulin tartalmát. A patulin gyenge méregnek tűnhet, azonban sok kicsi, sokra megy, és hosszabb távon biztosan ártalmunkra van.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

2 megjegyzés:

  1. Jamie Oliver-t lattam nemreg egy youtube rovidfelvetelen amint egy olasz gombasszal varganyakra (boletus edulis)vadasztak. Arrol a felvetelrol merult fel egy kerdesem.
    a varganyakat hasznalat elot meg kell tisztitani a "csoves" reszuktol? El kell tavolitani a "csovezetseguket"? mert ok tulajdonkeppen eszt tettek volt. es ha igen miert?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Az idősebb vargányák zöldes-sárgás termőrétegét szokás leszedni, mert nyálkássá teszi az ételt. A fiatal termőtestek fehéres csövecskéi semmi gondot nem okoznak. :-)
    Üdv,
    Andrea

    VálaszTörlés