Nálatok laknak-e állatok, és gombák?

Egy hónapja kezdtem el a téli madáretetést. Aznap elmentem a közeli takarmányboltba és vettem nyolc kiló fekete napraforgót. A telken burjánzik a növényzet, nincs mértani rend, így sok madár lakik nálunk. A hideg időszakban még többen vannak, mert évek óta lombhullástól rügyfakadásig töltögetem az etetőket. Tudják, hogy itt találnak élelmet. Egyelőre a mezei verebek és a széncinegék a gyakori vendégeim, de akad néhány házi veréb és ma felbukkant egy kékcinege is. (Érdekes és szomorú, hogy mennyire megritkult a házi veréb.) Ha bejön az első keményebb fagy hóval még több madár fog érkezni. Csúcsidőszakban naponta háromszor is utántöltőm az etetőket, hogy mindenkinek jusson élelem. 
 Ma kimozdultunk Atival. Elmentünk a családomhoz. Tervben volt, hogy felkeressük az osztrák csészegomba egyik tuti élőhelyét, de a felázott talajra gondolva a finom ebéd után semmi kedvet nem éreztem a sárdagasztáshoz. Aztán kint sincs a gomba, miután ötszáz méteren át egyensúlyoztam a sárban... Volt már ilyen. Ezért odakint nem kerestünk gombát. Ellenben a gyorsan mozgó cinegék fotózása közben megkértem Atit, hogy nézzen rá a korhadt akácágakon tenyésző júdásfülgombára, amire májusban figyelt fel. A téli hármas vasárnap hiányzó tagja előkerült a telken. Remekül érzi magát, több földön heverő ágon is ott van. Akár egy bő marékkal is szedhettünk volna, de házi kedvencünket békén hagytuk.
 Az örömöm továbbnőtt, amikor picike téli fülőkét találtam. Sajnos a késői laskagomba nem került elő, pedig maximális öröm lenne a téli hármas jelenléte a telken. Mindhárom jó étkezési gomba. A júdásfülgomba különleges állagú, a laskagomba rendkívül kiadós, a téli fülőke csúszós és finom. Csak a kalapját tudjuk megenni, a bársonyos tönkje rágós, szívós. Viszont -10 Celsius fokig fagyálló és felengedve tovább tud fejlődni a termőteste. Azonban csak a friss termőtesteit gyűjtsd! Ami már észlelhetően romlásnak indult, elveszítette szép színét, foltosak a lemezei, ne készítsd el! A téli fülőke is tönkremegy előbb-utóbb. Azonban most decemberben éppen termőhulláma van, sokfelé előjött. Akárcsak a laska és júdásfül. Amint látható a cikkben, egészen közel lehetnek hozzánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése