Ugrás a fő tartalomra

Társasjáték

A vasárnap reggel kitalált társasjáték kézzel fogható modelljét elkészítettem a házban talált alapanyagokból. Gyakorlatilag játszható, működik, azonban kell hozzá négy játékos, hogy kalandosabb legyen. Atival ketten gyorsan végigmentünk rajta.
36 gomba, 6-6 szerencse és kockázat mező van. Sose lesz két egyforma menet, mert új játék kezdetekor ismét véletlenszerűen kerülnek fel a festett kupakok. Én mint játékmester sem leskelődök, hogy nekem is meglepetés legyen a játék. A gombás kupakokban szám van, ami gombát jelöl. Amikor a játékos felemeli csak nekem mutatja meg. Én elmondom az adott gomba három fontos határozóbélyegét és megmutatom a gomba képét. Ezután a játékos eldöntheti, hogy kosarába rakja-e. Ha igen, akkor lapra a neve mellé odaírom a gomba értékét és számát, és a kupak visszakerül a helyére. Az ehető gombáknak +5 vagy +10 az értéke. Utóbbiak kiváló csemegegombák. A mérgező gombáknak -10 vagy -5, de van egy, aminek -100 az értéke, és ez a gyilkos galóca. Ha kosárba kerül, a pontok összeadásakor garantáltan nullázza az eredményt, ahogy az történne a valóságban is. Gyilkos galócás kosarat annak további tartalmától függetlenül kötelező kiüríteni.
A játékot a legtöbb pontot összegyűjtött játékos nyeri. 

6 kockázat mező lényege, hogy érzékeltesse a természetjárás során jelentkező esetleges veszélyeket. Kockázat mezőre lépéskor újradob a játékos, ha egytől háromig dobott, akkor beleszaladt a veszélybe, kosarát elhagyja és vissza kell térnie a kezdőmezőre. Ha négytől hatig dobott, akkor szerencséje volt és kikerülte a veszélyt. Mehet tovább. Kockázatok: darázsfészek, (vad)állat, baleset, eltévedés, zivatar, védett terület. Ilyen helyeken nem szabad gombászni, teljes joggal csaphat le a tilosban járóra a természetvédelmi őr.
6 szerencse mező: 2x, az addig gyűjtött pontokat szorozza meg, ha még nincs pont, a játék végén felhasználható; +, kockázat mezőre lépéskor dobhat újra a játékos, hogy elkerülje; ?, a játékos kérdezhet a játékmestertől, amikor gombát talált; Jolly Joker, kockázat mezőt hatástalanít, ha a játékos 1-3 dobott a mezőre lépéskor; +10 pont, valami jó csemegegombát talált; visszafelé mutató nyíl, elhagyott gombáért, amit átugrott, visszatérhet és eldöntheti, hogy kell-e neki.
Kíváncsi vagyok, hogy a gyerekeket érdekelni fogja-e a játék, mert direkt nekik találtam ki, hogy szórakoztatva oktassam őket. 


Megjegyzés: A játékot a gombász nap második felében fogom elővenni, amikor már bemutattam a 36 gombát. Akik figyeltek, előnyben lesznek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…