Öt jó gomba a megyében

A nyitóképen 2015 őszének gombakavalkádja látható. Ezeket a gombaklubba szedtem és ott is mutattam be. Ezért nem minden termőtest volt ehető a tálcáról. Azonban a kavalkád megmutatja neked, hogy nagy számban élnek és teremnek nálunk a kedvenceink. Gyakorlatilag a legkeményebb teleket és legszárazabb nyarakat kivéve mindig lehet gombával találkozni a megye turistaösvényein járva. Természetesen a legtöbb faj ehetetlen termőtestet növeszt, és akad néhány, amik számunkra halálos vegyületeket termelnek, de van elég jó gombánk, amiket érdemes gyűjteni. A nagy kínálatból ötöt mutatok be, amiket lehet, hogy már ismersz. Ezekkel garantáltan találkozol, mert gyakoriak. 

 A nyárfa-érdestinóru Leccinum duriusculum nevében benne van, hogy nyárfákkal társuló, azokkal kölcsönös támogató kapcsolatban élő gombánk. Kedveli a fehér nyár társaságát. Nem lemezes, csövecskés termőrétege van. Sötéten mintázott tönkje, amitől az érdes jelzőt kapta a nemzetsége, barnás kalapja, fehéres csövecskéi és nyárfához kötöttsége segít az azonosításában.
 A karcsú őzlábgomba Macrolepiota mastoidea egy kisebb nagy őzlábgombára M. procera hasonlít. Rokon fajok, összetévesztésünk nincs jelentősége, de jó tudni, hogy nem mindig a nagyot találod. Egyszerű, nem dupla gallérjáról, kifejezetten feltűnő púpjáról a kalapján, halványabb tönkmintázatáról felismered. Ugyanúgy a kalapját fogyasztjuk. Enyhe ízű, jó gombánk. 
 A déli tőkegomba Cyclocybe cylindracea leginkább nyárfák maradványán csoportosan terem. Tönkje galléros, amit szinte mindig beszínez a bőven hulló dohánybarna színű spórapora. A bébi gomba barna kalapú, ahogy nő egyre világosabb lesz. A kalapbőr finoman ráncolt. A kalapját fogyasztjuk. Nagyon jó ízű, változatosan elkészíthető. Termeszthető és gyógyhatású.
A gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea ősszel csoportosan növő termőtesteit fák környékén találjuk. Faölő korhadékbontó. Galléros, spórapora fehér. Kalapján letörölhető pikkelykék vannak. Csak a kalapja ehető, ami nyálkás az ételben. Fontos, hogy 20 perces gomba, vagyis alaposan meg kell főzni vagy sütni! Nem kellően hőkezelve gyomorpanaszokat okoz.
A sárga gévagomba Laetiporus sulphureus  szintén egy faölő korhadékbontó. Egy évben kétszer növeszt termőtestet, tavasszal és ősszel. Amíg sajt puhaságú, bőven levet eresztő, jellegzetesen gévás illatú a termőteste, addig az egyik legjobb gomba. Fontos, hogy 20 perces, nem kellően hőkezelve, és vén termőteste gyomorpanaszokat okoz.

 
A bemutatott öt gomba viszonylag könnyedén felismerhető, de a teljesen kezdő gombász mindig mutassa meg gyűjtött gombáit a szakellenőrnek! Ugyanez a teendő bizonytalanság esetén is. Sose egyél meg "majdnem olyan, tuti az" gombát!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése