Ugrás a fő tartalomra

Április

2017 negyedik hónapja kezdődött el, régi nevein Tavaszhó, Szelek hava, Szent György hava. Ebben a hónapban indulna be a májusi pereszke Calocybe gambosa, de a tartósnak bizonyult szárazság esélyt sem ad neki. Sajnos nem akarltozni az időjárás, pedig sürgősen esőre lenne szükségünk. A talaj felső szintje rohamosan veszti el víztartalmát. Ennek ellenére itt-ott találni friss gombákat.
A mai közös főzőcske rövid sétái során láttunk nyár-fagombát Lentinus tigrinus, és az egyik gombázós fórumban sárga gévagomba Laetiporus sulphureus találatról adtak hírt, vagyis a fán élő (ehető) korhadékbontók terepen vannak. A holtfa tuskó szivacsként tárolja a vizet, és a föld mélyebb rétegeiben még van elég belőle, amit a faanyag felszív. Ezért tud termőtestet növeszteni a nyár-fagomba és a géva. Ha van tuti déli tőkegomba Cyclocybe cylindracea lelőhelyed, érdemes megnézned. Kellemes meglepetésben lehet részed. A kucsmagombákkal kapcsolatban rossz hírem van. Dél-keleten a cseh Verpa bohemica kicsi termőhullámának vége, a maradék termőtestek tönkre mentek. Igaz, hogy országosan nézve több helyről is jönnek kucsmagomba találatok, de sehol sem tömeges és már a Morchella fajok is szárazságtól sújtottak. Ez a kora nyári időjárás bunkós bottal veri agyon a tavaszi szezont. Április eleje van május végi meleggel. Azonban nem szabad csüggedni és bízni kell a szeszélyes áprilisban, hogy lerázza magáról a nyarat és kaotikus tavaszi időre vált át. A költészet napja (11.) környékén válthat záporos időre. A modellfutások jeleznek csapadékot a hónap közepére, de országot beterítő ciklonra nincs sok esély. Lesznek részek, amik szépen kapnak esőt és olyanok is, amik egyetlen cseppet sem látnak. Talán a május olyan lesz mint régen, és sok esőt hoz.
A negyedik hónap látványos eseménye a legeltető állattartáshoz kötődik. Szent György napján (24.) hajtják ki a gulyákat, nyájakat a legelőkre. Ehhez kapcsolódnak is események, például a Puszta napja.
Természetjáróknak- és kedvelőknek fontos világnapja a Föld napja 22-én. A nemzeti parkjaink sokféle programot kínálnak, én most a Körös-Marosét ajánlom, mert ez van helyben. 

Idei évtől munkaszüneti nap a Nagypéntek is, így a Húsvét négy napos hosszú hétvége. Bőven lehet családi programként kivonulni a természetbe és túrázni. Online elérhető túraszervező segítség a Turistautak. Szintén jó és egyre többen használják: OpenMaps. Szerintem minden megyénkben vannak olyan látnivalók, amiket még az ott élők sem láttak. Tehát nem szükséges átmenni az ország másik felébe élményekért. Érdemes utánanézni a helyi értékeknek. Én például az Alföldi Kéktúra Békés megyei szakaszát tervezem bejárni. Nem egy hónap alatt, hanem áprilisban belekezdeni. 
Ha igazán élni akarsz, menj a nyílt ég alá felfedezni a tájat, amiben élsz! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…