Április

2017 negyedik hónapja kezdődött el, régi nevein Tavaszhó, Szelek hava, Szent György hava. Ebben a hónapban indulna be a májusi pereszke Calocybe gambosa, de a tartósnak bizonyult szárazság esélyt sem ad neki. Sajnos nem akarltozni az időjárás, pedig sürgősen esőre lenne szükségünk. A talaj felső szintje rohamosan veszti el víztartalmát. Ennek ellenére itt-ott találni friss gombákat.
A mai közös főzőcske rövid sétái során láttunk nyár-fagombát Lentinus tigrinus, és az egyik gombázós fórumban sárga gévagomba Laetiporus sulphureus találatról adtak hírt, vagyis a fán élő (ehető) korhadékbontók terepen vannak. A holtfa tuskó szivacsként tárolja a vizet, és a föld mélyebb rétegeiben még van elég belőle, amit a faanyag felszív. Ezért tud termőtestet növeszteni a nyár-fagomba és a géva. Ha van tuti déli tőkegomba Cyclocybe cylindracea lelőhelyed, érdemes megnézned. Kellemes meglepetésben lehet részed. A kucsmagombákkal kapcsolatban rossz hírem van. Dél-keleten a cseh Verpa bohemica kicsi termőhullámának vége, a maradék termőtestek tönkre mentek. Igaz, hogy országosan nézve több helyről is jönnek kucsmagomba találatok, de sehol sem tömeges és már a Morchella fajok is szárazságtól sújtottak. Ez a kora nyári időjárás bunkós bottal veri agyon a tavaszi szezont. Április eleje van május végi meleggel. Azonban nem szabad csüggedni és bízni kell a szeszélyes áprilisban, hogy lerázza magáról a nyarat és kaotikus tavaszi időre vált át. A költészet napja (11.) környékén válthat záporos időre. A modellfutások jeleznek csapadékot a hónap közepére, de országot beterítő ciklonra nincs sok esély. Lesznek részek, amik szépen kapnak esőt és olyanok is, amik egyetlen cseppet sem látnak. Talán a május olyan lesz mint régen, és sok esőt hoz.
A negyedik hónap látványos eseménye a legeltető állattartáshoz kötődik. Szent György napján (24.) hajtják ki a gulyákat, nyájakat a legelőkre. Ehhez kapcsolódnak is események, például a Puszta napja.
Természetjáróknak- és kedvelőknek fontos világnapja a Föld napja 22-én. A nemzeti parkjaink sokféle programot kínálnak, én most a Körös-Marosét ajánlom, mert ez van helyben. 

Idei évtől munkaszüneti nap a Nagypéntek is, így a Húsvét négy napos hosszú hétvége. Bőven lehet családi programként kivonulni a természetbe és túrázni. Online elérhető túraszervező segítség a Turistautak. Szintén jó és egyre többen használják: OpenMaps. Szerintem minden megyénkben vannak olyan látnivalók, amiket még az ott élők sem láttak. Tehát nem szükséges átmenni az ország másik felébe élményekért. Érdemes utánanézni a helyi értékeknek. Én például az Alföldi Kéktúra Békés megyei szakaszát tervezem bejárni. Nem egy hónap alatt, hanem áprilisban belekezdeni. 
Ha igazán élni akarsz, menj a nyílt ég alá felfedezni a tájat, amiben élsz! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése