A gombász barátja a sekély ciklon

A délutáni műholdfelvételen gyönyörűen kirajzolódik a ciklon felhőzete, ami felettünk forog. Ez a nagyszerű légköri képződmény a gombász egyik kedvence, mert bőséges csapadékot ad. A sekély ciklon annyiban tér el az Atlanti-óceán felől érkező nyugati ciklonoktól, hogy nem az óceán páráját hozza és dobja le esőként, hanem a Földközi-tengerét.
Sajnos északról hideg levegő zúdult ránk, így eső helyett több helyen hó hullik, és pár napig reggelente komoly fagyveszély van. A márciusi kora nyár felpörgette a vegetációt, minden kihajtott, lombosodott. Sok minden el fog fagyni. A net tele az áprilisi tél képeivel. 

Hogyan hat a kedvenceinkre a kaotikus időjárás? Az eső késve, de még időben érkezett. Amint visszamelegszik az idő, pár napon belül megjelennek az eddig az avar alatt rejtőzködő termőtestek, beindulnak a korhadékbontók. A gyökérkapcsolt fajokra még várnunk kell. Amint az éjszakai hőmérsékletek tartósan 15 Celsius fok környékén, a nappaliak 20 Celsius fok felett lesznek, és a fák kiheverik a mostani hideg sokkot, május vége felé már eredményesen kereshetjük a tinórukat, galambgombákat, rókagombákat stb. Ennél korábbi időpontot nem merek megadni, mert a GFS május elejére hűvös időt jelez. A népszerű csemegegombák inkább melegkedvelők, a rókagomba pluszba több nedvességet igényel. Azonban addig itt vannak nekünk a korhadékbontók: májusi pereszke, déli tőkegomba, sárga gévagomba, gyapjas tintagomba, különféle csiperkék pl.: ízletes, pöfetegek stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése