Ugrás a fő tartalomra

A gombász barátja a sekély ciklon

A délutáni műholdfelvételen gyönyörűen kirajzolódik a ciklon felhőzete, ami felettünk forog. Ez a nagyszerű légköri képződmény a gombász egyik kedvence, mert bőséges csapadékot ad. A sekély ciklon annyiban tér el az Atlanti-óceán felől érkező nyugati ciklonoktól, hogy nem az óceán páráját hozza és dobja le esőként, hanem a Földközi-tengerét.
Sajnos északról hideg levegő zúdult ránk, így eső helyett több helyen hó hullik, és pár napig reggelente komoly fagyveszély van. A márciusi kora nyár felpörgette a vegetációt, minden kihajtott, lombosodott. Sok minden el fog fagyni. A net tele az áprilisi tél képeivel. 

Hogyan hat a kedvenceinkre a kaotikus időjárás? Az eső késve, de még időben érkezett. Amint visszamelegszik az idő, pár napon belül megjelennek az eddig az avar alatt rejtőzködő termőtestek, beindulnak a korhadékbontók. A gyökérkapcsolt fajokra még várnunk kell. Amint az éjszakai hőmérsékletek tartósan 15 Celsius fok környékén, a nappaliak 20 Celsius fok felett lesznek, és a fák kiheverik a mostani hideg sokkot, május vége felé már eredményesen kereshetjük a tinórukat, galambgombákat, rókagombákat stb. Ennél korábbi időpontot nem merek megadni, mert a GFS május elejére hűvös időt jelez. A népszerű csemegegombák inkább melegkedvelők, a rókagomba pluszba több nedvességet igényel. Azonban addig itt vannak nekünk a korhadékbontók: májusi pereszke, déli tőkegomba, sárga gévagomba, gyapjas tintagomba, különféle csiperkék pl.: ízletes, pöfetegek stb.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…