Ugrás a fő tartalomra

Kezdődik a buli

Naplemente után fotóztam le a déli égen fejlődő hatalmas zivatarfelhőt. Azonban nemcsak ez az egy tartózkodott az égen, északra szintén kialakult egy, de ment tovább észak-kelet felé, amerre a déli párja is igyekezett. Hazaérkezve megnyitottam a radartérképet és órákon át követtem a zivatarok mozgását. Aztán kialakult egy összefüggő és tekintélyes méretű felhőmező, amire nem számítottam. Erről nem írt az előrejelzés, keddre és estére elszórt zivatarokat ígért. Azonban ez egy remek meglepetés volt, mert nagyon kellett az eső. 
Vasárnap kimentem Póstelekre, ahol sok gomba él, de egy picurka likacsosgombán kívül más nem mutatkozott. Hétfőn bejártam Békéscsabát, és egy darab pici ízletes csiperke, valamint két darab ráncos tintagomba jelezte, hogy próbálkoznak a kedvenceim, de minden hiába, nem kaptak elég esőt. Katasztrofális a helyi szezon, de ezen változtatni fognak a zivatarfelhők. Az elkövetkező napokban végre megkapjuk a régóta várt égi áldást és két hét múlva helyben is boldogan fogok futni a gombák után. Lesznek bemutató gombák a gombaklubban, és lesz értelme háztáji túrát szervezni és kivinni a csapatot terepgyakorlatra.
Egész este hallgattam az esőt, néztem a felhő-felhő villámokat és mosolyogtam. Kedvemre való időben gyönyörködtem. Hamarosan szabadon engedhetem a gombamániámat és boldogan vetődhetek rá a kedvenceimre. "Hol a gomba?
"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…