Nyírfatapló

A nyírfa-kérgestapló Piptoporus betulinus régebbi, ismertebb magyar neve a nyírfatapló. Sok éve találkoztam először a fajjal, egy pósteleki séta során. Természetesen egy elhalt nyírfán Betula pendula nőtt. Egyik meglepő felfedezésem volt, hogy lejött a termőrétege. (A legtöbb taplónak nem választható le a csöves termőrétege a kalaphúsról.) Erről és a termőhelyéről könnyedén felismerhető. Bár puha húsának kellemes gombaillata van, de nincs étkezési értéke, ehetetlen. Ellenben van gyógyhatása. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van, és összetett cukrai hatnak egyes ráktípusokra. Készíthető belőle tea. Aki kóstolta, elmondhatná, hogy milyen. 
A nyírfatapló követi kedvenc fáját, így parkokban, kertekben is megjelenhet. Taplók közt közepes méretű, 10-30 cm átmérőjű, puha termőtestei vonzzák a tekintetet és a kezdő gombász kíváncsian méregeti, szagolgatja, nyomkodja. Próbálja kitalálni, hogy melyik gomba lehet. Aztán felnéz a nyírfára, és tippel, "ez egy nyírfán élő(sködő) tapló".
Sajnos még senki se szavazott rá. Úgy néz ki, hogy esélye sincs, hogy 2015-ben az "Év gombája" legyen. Pedig gyakori, könnyedén felismerhető, gyógyhatású, északi tájak varázslatát az életünkbe hozó, puha tapló.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése