Hongkong gombái


Június 4-én a tájban voltam, amikor történelmi emléknap volt. Engem így később jobban érdekel Trianon helyett a Tienanmen téri* leszámolás, amikor a kínai pártállam elfojtotta a demokratikus változást követelő diákság lázadását 1989-ben. Ez Kína 56-os eseménye, a párhuzamok egyértelműek. Amiért az egész feljött bennem, hogy a blogomba jött pár megtekintés Hongkongból. Ahol tudjuk, hogy mi zajlik. A rezsim felgyorsította a városállam bekebelezését a "népi" Kínába. Egyébként ez az egész népi jelző semmi mást nem takar mint a többségi han nemzetiség uralmát. Vagyis semmi köze a kommunizmushoz Kínának sem, minő meglepetés, inkább a fasizmus illik rá. Nincs új a Nap alatt. Azonban nem tisztem ekézni a távol-keleti birodalmat, minden ország történelme tele iszonyattal. A gének fenntartása, terjesztése olyan erős késztetés, hogy a gondolkodó ember sem képes ellenállni neki. Ugyan már, "semmiség" a cél érdekében leölni tízezreket vagy százezreket, de milliókat sem. Érdekes, hogy itt a demokratikus nyugaton a fogyasztástól eltelt és óvatlanná vált emberek már nem látják a veszélyt. Biztonságban hiszik magukat. Súlyos ára van a restségüknek. A béke ideje a végéhez közeledik. Olyan nagy kihívás elé állítottuk magunkat a szén-dioxid visszajuttatásával a légkörbe, hogy bele fogunk őrülni. Mindenféle szörnyűség ismételt felbukkanására számítok, amiket már sokszor elsütöttünk a történelem során. Semmiből sem tanulunk. Kétségbeejtően felelőtlenek vagyunk.

Azonban a mai bejegyzés elsődleges célja Hongkong természeti értékeit bemutatni, elsősorban gombákat. A sok szigetből álló városállam, ami híres felhőkarcolóiról, ügyel a természetre és meglepően zöld. A Google térkép utcanézetéből kimentett képen a Tai Po Kau természetvédelmi terület erdejének piciny részlete van. Ez a 460 hektáros terület növény és állat fajokban egyaránt gazdag. És ahol növények vannak, ott gomba is akad, korhadékbontók és gyökérkapcsoltak egyaránt. Picit bosszant, hogy a 7,5 milliós Hongkong, ami erősen urbanizálódott terület, meg tudja engedni magának, hogy bőkezű legyen a természettel, de mi az alig 380 ezer ember lakta Békés megye, aminek területe 500 ezer hektár, képtelen védett erdőt létrehozni. Igaz, szubtrópusi területen jobb az erdő regenerációs képessége. Nálunk az éves csapadék sosem adott elég vizet az erdőnek, a ligetes foltok az árvizeknek köszönhették létüket, amiknek a szétáradása megszűnt a folyószabályozással. Vagyis az erdőnek annyi a szülőföldemen. Béke faforgácsaira. Tele az emberi élet veszteséggel és szomorúsággal. Érthető, hogy miért töltöm időm java részét inkább a gombák közt.
Akkor láss öt gombát Hongkong erdeiből!Az Amauroderma rugosum a taplók közé tartozik, és hasonlít lakkostaplókra, hiszen közeli rokonok. A nemzetségnév jelentése "sötét bőrű", ami a termőtestek színére utal. Ugyanúgy korhadékbontó mint a többi tapló.


A Boletellus emodensis az egyik borzas kalapú tinóru. Linkelek egy képet, amin fejlettebb termőteste látható. Bár ehető gomba, de kinek lenne szíve megenni egy ilyen extravagáns szépséget?


A Marasmius purpureostriatus a szegfűgombák egyik színes képviselője, aminek fajneve lila csíkokat jelent. A kép kicsit csalóka. Nem kék. Apró termetű, szubtrópusi rokona a mezei szegfűgombának.


A Clavulinopsis corallinorosacea nyúlánk alakja ellenére a kalaposgombák Agaricales rendjébe tartozik, azon belül a
Clavariaceae családba. Bár kicsiny méretű, de élénk színével élesen elüt a korhadt fától, amin nő.


A Ramaria fennica a
Gomphaceae családba és Gomphales rendbe tartozik, vagyis nem rokona a fenti gombának. Érdekes, de van magyar neve, lilatönkű korallgomba. Azonban nagyon ritka, lucfenyő alatt termő gombafaj lehet nálunk.
Megjegyzés: A nyitóképet szintén a Google térkép utcanézetéből vettem. Készítője neve a bal felső sarokban olvasható. A gombák fotóit a Wikipédia lapjaikról töltöttem le.

*Fontos, a linken felkavaró képeket tartalmazó videó van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése