Háztájiban jártam

Ma kora délután két gombásztársammal elindultunk körülnézni a háztájiban. Jártunk Pósteleken, a reptéri mezőn és a gyulai Kisökörjárásban. Minden alaposan átázott, még a reptéren is érezni lehetett, hogy felpuhult a föld. Azonban gomba még közel sem volt annyi, amennyit vérmes reményekkel elképzeltünk. Persze találtunk sokféle fajt, kb. húszat biztosan és akadt konyhára való is. A nyitóképen öt gomba látható: nyálkás gyökeresfülőke, tövisaljagomba, májusi pereszke, rozsdásszárú fülőke, szürkéslila pereszke. A többi fotó közt láthatsz aranyos rezgőgombát és kerti tintagombát is. Ezekkel már hétnél tartok. Fejből mondom a gombákat: kerti és tavaszi rétgomba, fehér és valamelyik barna porhanyósgomba, fekete és kormos mirigygomba, mezei és ízletes csiperke, valamelyik kisebb likacsosgomba, gyakori szemétgomba, ligeti tintagomba, mezei szegfűgomba, sárguló pereszke. Ezeken kívül számos apróságot láttunk, amik közül egyet le is fotóztam. A sokféle gomba közül csak egy gyökérkapcsolt, a sárguló pereszke, amit tipikus helyi fapartnere, fehér nyár alatt találtam. Csak két fajból van igazán sok, a fehér porhanyósgombából és a kerti tintagombából. Azokból mindkét fás élőhelyen sokat láttunk. A többiek szórványosak. Azonban biztos vagyok benne, hogy egy hét múlva jóval több gomba lesz. Egyszerűen egy kicsit melegebb időre van szükségük.

4 megjegyzés:

  1. Kb. két hete esik az eső, azóta két naponta járom az erdőt-mezőt, de semmi. Már pont gondoltam arra, hogy rád írok, hogy mi van a gombákkal.
    Ezek szerint csak egy kis melegség kell a gombáknak...

    Ma voltam városerdőn, elszórtan megjelentek a csiperkék, és a szegfűgomba is imitt-amott.
    Régóta olvasom a blogod, légyszi ne hagyd abba!

    VálaszTörlés
  2. termés: https://photos.app.goo.gl/AMhAaBYJPGGHf2AV7
    ez milyen gomba? https://photos.app.goo.gl/8Zo5SbjQ93XfEDuV8

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép fogás xD

      A gomba amit nem ismerték fel egy védett faj, Őzlábgaloca ha nem csal a szimatom

      Törlés
    2. Igen, közben rátaláltam a "habos-babos" írásodra, én is arra tippeltem. Még nem találkoztam vele, nem tudtam,hogy védett, legközelebb köszönünk egymásnak és szépen elmegyünk egymás mellett.

      Törlés