Vasárnapi kártyázás

Február hónapban vasárnaponként a gyulai piacon tíztől tizenegyig ingyenes, játékos gombaismeret oktatást tartok, amihez a német gombás kártyapaklimat használom. A rajzok mellé remek fotókon is be tudom mutatni a kiválasztott gombákat Fél Attila Gombavarázs könyvéből. Ma 14 gombát vettem ki a pakliból: gyilkos galóca, dióízű galambgomba, ízletes kucsmagomba, redős papsapkagomba, fattyú kucsmagomba, fodros papsapkagomba, barna csészegomba, tövisaljagomba, nagy döggomba, májusi pereszke, téli fülőke, sárga kénvirággomba, kései laskagomba, gyapjas tintagomba. Miért pont ezeket tettem le az asztalra a 100 lap közül? A 14 gomba közt 5 fontos gombapár van. Bár főleg téli-tavaszi gombákról van szó, de egy nyári párost muszáj volt kitennem, mert az egyik legfontosabb: gyilkos galóca - dióízű galambgomba. Aki teljesen kezdő és nem képes különbséget tenni a galambgombák és a galócák között, semmiképpen se gyűjtsön étkezési céllal gombát! A gyilkos galóca halálosan mérgező, míg a dióízű galambgomba jó, ehető. A 14 faj közül ehető még: ízletes kucsmagomba, fattyú kucsmagomba (20 perc alapos főzés után), tövisaljagomba (közepes értékű), májusi pereszke (meglepően erős lisztes aromájú), téli fülőke (most terem, kalapját fogyasztjuk), kései laskagomba (letermett, fagyott, tönkrement csoportjait ne szedd le), gyapjas tintagomba (amíg lemezei teljesen fehérek).
Három mérgezési típusról beszélhetek a gombák kapcsán, a legveszélyesebb a gyilkos galócáé, ritka, de súlyos lehet a redős papsapkáé, általános gyomor-bélbántalmas a nagy döggomba, sárga kénvirággomba mérgezése. Ugyanígy gyomorrontást okozhatnak nem kellő hőkezelés vagy egyéni érzékenység esetén a kucsmagombák is. 

Ez csak egy kis ízelítő volt, hogy mi mindenről lehet beszélni a 14 gomba kapcsán.  
10-én a gyulai piac csarnokában a gombavizsgáló helynél ismét ingyenes gombaismeret 10-től 11-ig. Gyere el és készülj a szezonra Gombamániával. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése