Ugrás a fő tartalomra

Off bejegyzés: a család éve kapcsán

Negyvenéves gyermektelen nőként megosztom a nagy felfedezésemet, ami egyébként könnyedén belátható, felfogható és nem igényel magyarázatot. 
Agyamra megy a hamis pánikolás a "fogy a magyar" témában. Nememből kifolyólag érzékelem, hogy a nők vannak elővéve, és szemtelen miniszterelnökünk konzultálni óhajt velünk. Nos, előre megyek és előzékenyen elmondom neki a "titkot", hogy mi szükséges a nőnek a gyermekáldáshoz. Komolyan, nekem ciki ennyire egyértelmű dolgokkal előhozakodni. Három tényezőn múlik, hogy egy nőnek lesz egy-két-három/tetszőleges számú gyermeke.
Első az egészség, lelki és testi. 
Második a biztonság, anyagi és egyéb.
Harmadik a férfi, aki támogató és szintén egészséges. 
Mindhárom meglétekor garantált a kérdésre a pozitív válasz, hogy lesz-e gyermek? Sőt tuti biztos, hogy 30-as, 40-es nő körül ott is van valamelyik kicsi, nagy.
Ha egy hiányzik a három fontos tényezőből, a válasz egy talán. Ha kettő, a válasz nem. Ha három, szegény nő tekintetében megvillan a fájdalom, düh és a válasza: lehetetlen. 

Ennyi. Szívesen kidolgozok egy tanulmányt a nemzőkedv fellendítésére 200 milliós tiszteletdíjért, aminek nagy részét visszaosztom a pályázat kiírójának. :)) 

Ui.: Nálam kettő hiányzik a háromból, így érthető, hogy miért nincs gyermekem. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…