Ugrás a fő tartalomra

Szolgálati közlemény

Kedves Olvasóim! Létezésem piciny pénzügyi alapja télen szünetel, mert alszanak a kedvenceink. Ez annyit jelent, hogy a megbízási szerződésem a gyulai piacon majd csak március elsejétől érvényes. Április elejéig nincs semmi jövedelmem. A megbízási díjam pont annyi mint a közmunkás bér.
Szellemi szabadúszónak lenni sosem volt könnyű, nemcsak nekem, de elődeimnek sem.
Decemberben jelentkeztem a felsőfokú gombaismereti (kétéves) tanfolyamra, aminek első évi díját baráti kölcsönből finanszíroztam. Az ismerősöm tudja, hogy mennyire fontos nekem a fejlődés, az egyre szélesebb körű információ felvétel, majd átadás. A blogra is pozitívan fog hatni az új tudásom. Azonban most minden anyagi eszköz, huss, messzire szaladt tőlem. Valószínűleg egy-egy hónapra keresek egyszerű fizikai munkákat, mert nehezebbeket nem tudok elvégezni (krónikus bajaimról mélyen hallgatok, hiszen mindenkinek vannak problémái, és panaszkodással semmire se megyünk), szellemi munkát pedig nem kaphatok, mert nincs érettségim. A blog nem elégséges bizonyíték, hogy bőven van sütnivaló a kobakomban.
Egyébként semmi baj. Ez nem az első eset, hogy hirtelen minden kezd elromlani (test, kütyü, anyagi helyzet stb.) Negyvenhez közeledve nem először látom a romlás figyelmeztető jelét, ami arra szólít fel, hogy ideje változtatnom. A régi elavult, szétesik, őrültség a romok közt maradni. A meglévő eszközeimmel a jelenben alkotok valamit, amivel áthúzom magamat a jövőbe.
Hamarosan kaptok egy gombakvízt, amit eredetileg karácsonyra időzítettem volna, de aztán belebonyolódtam, és még mindig csak szerkesztem. Azonban nemsokára befejezem.
A gombklub 2017-es előadássorozata január 26-án indul. Idén is minden hónapban egyszer a Békés Megyei Könyvtárban összejöhetnek a gombák kedvelői.
A túraszezont márciusban indítom el a virágos erdő túrával. Az első vargánya kereső túra május 20-án lesz. Közben is túrázunk, hogy visszanyerjük természetjáró rutinunkat a hosszú tél után.
Az első képzési napom február 18-án lesz. Addigra pénzt kell csinálnom, különben megpukkadok.

BÚÉK!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…