Csucsor és áfonya


A fekete csucsor Solanum nigrum és a fekete áfonya Vaccinium myrtillus botanikai ábrázolása azért került egy lapra, mert a keddi piacon láttam egy árusnál a kerti csucsor Solanum scabrum termését, amit hívnak áfonyának is. Ez nagy hiba, mert a növényekben kevésbé járatos embereket megtéveszti. A csucsoroknak semmi köze az áfonyához! Oké, mindegyikük növény, de ennyi, ami közös bennük. A Solanum nemzetség a burgonyafélék családjába tartozik, ahová a paradicsom, burgonya, padlizsán, paprika stb. A Vaccinium a hangafélék közé, ahová például a fenyőspárga is.
SOLANUM NIGRUM (Wikipédia kép)
Fontos különbség, hogy a csucsorok egyéves lágyszárúak, míg az áfonya évelő félcserje. A fekete csucsor hazánkban közönséges útszéli gyom. Nagyon hasonlít a kerti változatra. Ezért a termesztett csucsor előnevelt palántáit kizárólag kertészetekből szerezd be! Sajnos a fekete csucsor termése jóval mérgezőbb a kerti rokonáénál. Egyáltalán nem ehető, mérgezőnek tekintendő! A szolanin nevű szteránvázas glikoalkaloid tartalma magas, és ez van a kerti csucsor éretlen termésében is. Az éretlen bogyó húsa zöld, míg az éretté bordó, de ekkor sem ehető nyersen, csak főzve. Ezért főznek belőle lekvárt.
Nem kell félni a kerti csucsortól, ahogy nem rettegünk a burgonyától sem, de csak éretten és csak főzve fogyasztható. Ne keverd össze az áfonyával! Ha pedig az útszélén látsz csucsort, ne szedd a termését, mert mérgező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése