Okkerszínű tinóru

Az okkerszínű tinóru Hemileccinum impolitum 2008-ig Boletus impolitus volt. Új nemzetséget kapott, aminek a típusfaja lett. Tudományos nevében a Leccinum az érdestinórukkal közös, hasonló tulajdonságára utal, a tönk szemcsézettségére, de ez nem olyan szembetűnő mint az "igazi" érdestinóruknál. Rokona a ragyás tinóru H. depilatum, ami Boletus depilatus volt. Ennek fő jellegzetességei, hogy gesztenyebarna kalapján méhsejtszerű bemélyedések jelennek meg, ettől ragyás, és tönkje gyökerező. Közös tulajdonságuk még, hogy egyikük sem kékül, sehol sem. A tenyeremen látható termőtestet körbenyomkodtam, vakargattam, de juszt se kékült vagy változtatta meg egyéb módon a színét. Ebből tudtam biztosan, hogy okkerszínű tinórut találtam 2012 októberében. Viszonylag gyakori gombánk, tölgy ültetvényeinkben, egykori tölgy-kőris-szil ligeterdő maradványainkban él és terem. A termőtesteivel akár már most találkozhatnék, ha lett volna elegendő eső. Enyhe, esős őszökön akár október végéig is teremhet. Közepes értékű étkezési gomba, mert tönkje klórszagú és elfogyasztva gyomorrontást okozhat. Inkább csak a kalapja javasolható étkezésre. Nagyon szép, vargánya termetű tinóru, de a neve is mutatja, hogy nem Boletus, hanem Hemileccinum.

1 megjegyzés:

  1. Nem mondok ellent annak amiket leirtal, viszonta a nevevel kapcsolatban nem tudom mit mondjak mert az Indexfungorum http://www.speciesfungorum.org/GSD/GSDspecies.asp?RecordID=218213 meg mindig Boletus impolitus alat kezeli; mindamellet hogy elismeri Sutara javaslatat is 2008-bol, viszont nem tekkinti meg elfogadotnak mint aktulis nev.

    Mas a helyzett az Imperator fajokkal. peldaul az Imperator rhodopurpureus (eddigi neven Boletus rhodopurpureus) 2015-os nev valtas, de mar rogton el is van ismerve mint uj (es hsznalt) nev...

    VálaszTörlés