Az elevenszülő gomba

A Leucoboletus viviparous az egyik legritkább gomba, tízévente csak egyszer szaporodik az év negyedik hónapjának első felében. Elképesztő szerencse kell a termőtesteinek megtalálásához, melyek ügyesen rejtőzködnek a fák odvában. A megtermékenyült termőtest a kis gomba kifejlődéséig bujkál és rejtve hozza világra az utódját. A fotón látható példányt egy mókus támadta meg szaporodóüregében, ahonnan haldokolva fordult ki. Ekkor találta meg a döbbent gombász, aki csodának vélte. Sajnos az anya termőtest és utódja is elpusztult. Bár a kicsi a fotózás idején még mutatott életjeleket, próbált kibújni a mókus okozta borzalmas sérülésen keresztül. A sors különös fintora, hogy a kegyetlen mókusnak hála a gombász rálelhetett a ritka faj példányára.
Az elevenszülő gomba jó, ehető, csemegegombának tekinthető. Azonban rendkívüli ritkasága, különös tulajdonsága miatt feltétlenül védendő.

3 megjegyzés:

  1. A gomba termőideje megadja a választ. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a szoveg nagyon megzavaro... :)
      a mokus etelmergezest kapot ... utana meg nem lehet tudni ha tulelte e egyaltalan ... (ha tulelte volna, minden ketseg nelkul elhittem volna az egeszet) :)

      Törlés