Játék

A képkeresővel találtam egy régi tablóképet, amin ismert gombák vannak. Egy kicsit átalakítottam: levágtam belőle és töröltem a francia gombaneveket, valamint megszámoztam a gombákat. A szöveg mellé kicsinyítve raktam be, mert egyébként nagyon nagy. Az eredeti méretéhez kattints rá egyszer, majd a jobb egér gombbal még egyszer. A felugró ablakból válaszd ki a "Kép megjelenítése" parancsot. Majd a kép felett megjelent nagyító jellel is kattints egyet. Tökéletesen látható lesz.
A legtöbb rajz pontos, könnyedén felismerhető a gomba, azonban néhány nehéz feladvány. Ezért mindegyikükről írok valamit, vagyis súgót használhatsz, ha elakadnál.
A játék lényege, hogy az összest felismerd és megnevezd. Elég a magyar név. A 32-es, 34-es gombáknál elegendő a nemzetséget kitalálni.
A játék április végéig tart.
A 2000 forintos könyvutalványt annak adom, aki elsőként küldi el hibátlan megfejtését. Csalni nem ér, vagyis megkeresni az eredeti képet. Minden más eszköz használható, tőlem is lehet kérdezni, ha a súgó kevés lenne.
A megfejtéseket és a kérdéseket a kocziszkyandrea@gmail.com címre küldhetitek. (Valami miatt a linkelt email nem működött.)

Játékra fel! 
Súgó

1. Hazánkban tavaly ősz óta védett. Eszmei értéke 5000 forint. Feltűnő gomba a narancspiros, sárga, fehér színeivel. Az ókortól kezdve ismert és kedvelt csemegegomba.

2. Az előző gomba rokona, de azzal ellentétben neki nincs gallérja. Bocskora hosszúkás, hüvelyszerű. 20 perc főzés után ehető, de nincs gasztronómiai értéke. A kalapszél bordás.

3. Kikerült az ehető/ és árusítható gombák közül, mert sokáig megmaradó termőtestei ételmérgezést okozhatnak. Tönkje jellegzetes, árszerű.


4. Rendkívül nagy, karcsú gomba. A kiterült kalapú példányok esernyőre hasonlítanak. Nagy termete, mintás tönkje, mozgatható gallérja, pikkelyes kalapja, aminek közepén van egy kis púp, segít megkülönböztetni a rokonaitól, amik közül több szintén ehető.

5. A legfontosabb mérgező gombánk. Minden erdőjárónak ismernie kellene, hogy ne okozhasson halálos mérgezést. A mérgezés lappangási ideje hosszú, akár két nap is lehet. Ez idő alatt a mérgező vegyületek nagy rombolást végeznek a belső szervekben, és főleg a májat teszik tönkre. Zöldes kalapja, fehér lemezei, fehér gallérja, fehér bocskora van. Alapvetően egy jellegzetes megjelenésű gomba, amit nem olyan nehéz felismerni.


6. Hasonlít halálosan mérgező rokonára, de sárgásabb színe, letörölhető pettyei, és peremes gumóban végződő tönkje segít megkülönböztetni a másiktól. Nem ehető, gyengén mérgező!

7. Nemzetségének másik közismert, ehető gombája. Fontos ismertetőjegye fehér húsának vörösödése, ami leginkább a tönk tövében és rágásnyomokban feltűnő. Nyersen mérgező, csak 20 perces főzés után lesz ehető.

8. Az előző gomba mérgező hasonmása, de a fentivel ellentétben fehér húsa nem változtatja színét. Bolondgombának is hívják. Az idegrendszerre ható méreganyaga van. Nem ehető, mérgező.

9. Nemzetségének közismert csemegegombája. Kéttűs fenyőerdőkben terem nyár végétől késő őszig. Tejnedve narancsvörös színű.

10. A rajz önmagáért beszél. A mesegombát mindenki ismeri. Ugyanúgy bolondgomba mint a 8-as.

11. A kevés tavaszi gombák egyike. Erős lisztszagú- és ízű. Fehéres, krémszínű húsa a kalapban feltűnően vastag. 


12. Az előző gombával ellentétben késő őszi termőidejű. A hideg indítja be a termőtest képzését. Faanyagon termő korhadékbontó. Termesztett fajtái világszerte elterjedtek.

13. Tavasztól késő őszig termő korhadékbontó. Gyakori, feltűnő gomba élénk, kénsárga színe miatt. A lemezei fiatalon sárgásak, később zöldes árnyalatúak. Csoportosan nő. Mérgező.

14. Nagy termetű, fehér gomba. Fehér tejnedve égetően csípős ízű. Hasonmás rokonával ellentétben lemezei sűrűn állók, és kalapja csupasz. Sütve ehető.

15. A nyírfákkal társuló tejelőgomba. A kalapja nemezes, bozontos. Húsrózsás, húsbarnás színű. A "szőrzete" lekophat a kalapjáról. Fehéres tejnedve égetően csípős ízű. Nem ehető, gyengén mérgező.

16. Fenyvesekben, leginkább lucfenyők alatt termő gomba. Jellegzetessége a kis, hegyes púp a vörösesbarna kalap közepén. Fehér tejnedve égetően csípős ízű.

17. Kalapján zöldes szín van. A bükk és gyertyán alatt terem ősszel. Tejnedve fehéres, megszáradva zöldesszürke. Csípős ízű, ehetetlen.

18. Szerepel az árusítható gombák listáján. Nevével ellentétben a kalapja csak ritkán kék/kékes, mindenféle színben pompázhat. Lemezei hajlékonyak, húsa pattanva törő.

19. Kalapja ibolyásvörös, barnásibolyás. Tönkje gyakran rózsáslilás. A hús fehéres, kissé szürkülő, gyümölcsillatú, de csípős. Ehetetlen. Lucfenyők alatt terem, nem ritka.

20. Ehető és árusítható. Pattanva törő, kemény húsú gomba. Kékeszöld, idősen sárgás kalapja rücskös, táblásan pikkelyes.

21.Bocskora miatt hasonlít a galócákra, de azokkal ellentétben füves élőhelyek talajlakó korhadékbontója. Kalapja nedvesen kissé ragadós. Gallérja nincs.

22. A bal oldalán lévő gomba hasonmása, azonban élénk narancsvörös, villásan elágazó, mélyen lefutó lemezei egyből leleplezik. Kicsi, halvány sárga vagy élénk narancsvörös színű gomba, aminek a kalapja tölcséresedik. Nincs étkezési értéke. Fenyvesek a kedvenc élőhelyei.

23. Közismert csemegegomba. Sajnos ritkulóban van. Kellemes illata sárgabarackra vagy paprikára hasonlít. Eres, ráncos, gyakran villásan elágazó termőrétege lefut a tönkjére.

24. A legtöbb faj húsa színeződik, pl.: előbb rózsaszín majd sötétszürke lesz. Sokat segít a pontos felismerésükben a fa, amivel társultak. Tönkjük jellegzetesen mintázott, sötét pikkelyektől durva felületű. Szinte mindegyikük jó étkezési gomba, azonban kell nekik a 20 perc főzés.

25.
Csalivargánya. Idősen rózsaszín a termőrétege. Keserű íze miatt ehetetlen.

26. A rajz kissé pontatlan, mert a kalap inkább szürkésfehér színű. A tönk felül sárgás, lefelé kárminvörös színű, finoman hálózatos. Csöves termőrétege kezdetben  vörös, sárgásvörös. Jellegzetes megjelenésű gomba, aminek a fehéres-sárgás húsa gyengén kékül. Gyengén mérgező.


27. Pirosas kalapú, fehér lemezű és tönkű, pattanva törő húsú gomba. Kellemes illatú, de égetően csípős ízű, gyengén mérgező. Nem ehető. Hazánkban ritka, talán nem is él, de a környező hegyvidékek bükköseiben és fenyveseiben 800 méter felett gyakori.

28. Füves élőhelyek, erdőszélek gombája. Nagy méretű, húsos termőtesteinek kelleme illata van, ami hol ánizsra, hol keserűmandulára hasonlít. Gallérja fogaskerékszerűen díszített. Húsa gyengén sárgul. A fiatal lemezei piszkosszürke színűek, majd szürkés rózsaszínűek, végül csokoládébarnák. Finom és ehető. Hasonlít egyik rokonára, de az még nagyobb termetű, és tele van pikkelykékkel, pelyhekkel.

29. Különleges megjelenésű taplóféle, ami állati szervre hasonlít. Ráadásnak vöröses levet ereszt. Elsősorban tölgyfákon terem.

30. Az első gomba, amit a franciák termesztésbe vontak. Ma már világszerte elterjedt, hazánkban is nagy mennyiségben termesztik. Egész évben kapható. A 28-as gomba rokona.

31. Közönséges talajlakó korhadékbontó. Nagyon könnyen felismerhető hosszúkás, gyapjas kalapjáról, ami a lemezek lebomlása során szintén megsemmisül. Amíg a kalapja zárt és a lemezei fehérek, addig ehető. Jó ízű csemegegomba.

32. A fekete, rücskös gumó nem tűnik csábítónak, holott kiváló fűszer. Régebben disznóval keresték. A 21. században egyre népszerűbb a kutyás gombavadászat. Egyes fajok termőtesteit aranyárban értékesítik.


33. Őszi termőidejű tömlősgomba. Süvegje fodros, szabálytalanul lebenyes és fehéres, okkeres. Tönkje mélyen barázdált. A rajza alapján is felismerhető. Nyugati szakirodalom szerint ehető forrázás után, hazánkban nem ajánlott a fogyasztása. Gyengén mérgező.

34. A tavasz gombaászai. Bár magyarul egy nevük van, de több nemzetségbe tartoznak. A legjobbak az együregűek, amelyeknél a süveg és a tönk egybe van nyílva. Mindet alaposan meg kell főzni.

35. Nemzetségében több, hozzá hasonló, sárga színű rokona van, amiktől nehéz elkülöníteni. Főleg bükk alatt nő, savanyú talajú lomb- és fenyőerdők az élőhelyei. Fehér tönkje nem vörösödik. Fiatalon ehető, de később ágvégei keserű ízűek.

36. Kiváló ízű, népszerű csemegegomba. Kalapja sötétbarna, feketés. Tönkje barnás, a felső harmadában sűrű hálóminta van. Csövecskéi fehérek, idősen sárgás zöldesek. Fehér húsa nem változtatja színét.

37. Közeli rokona az előző fajnak. Világos- vagy sötétbarna kalapja nedvesen tapadós, zsíros tapintású. Tönkje felső részén fehér, hálózatos minta van. Szintén első osztályú, rendkívül népszerű csemegegomba.

38. Hazánkban ritka faj. Savanyú talajú fenyvesek a kedvenc élőhelyei, de megjelenhet savanyú talajú lomberdőkben is. Nagyon könnyű felismerni a kalapján körkörösen elhelyezkedő, nagy, elálló cserepes pikkelyekről. Termőrétege törékeny tüskékből áll, amik a tönkre lefutnak.

39. A 23-as gomba hasonmása. Könnyű felismerni, mert a termőrétege fehéres-krémszínű tüskékből áll. Kalapja sárgás krémszínű. Ehető, fiatalon jó ízű. Savanyú talajú erdőkben érzi jól magát. Helyenként gyakori. Sokan kedvelik.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Gamma!



    Megnéztem a játékodat, nagyon kedves, értékelem is a munkásságodat az ismeretterjesztés terén.

    A 14. kép körül azonban egy kis bibi van. A rajz alapján lehet az is, amire te gondolsz.

    "14. Nagy termetű, fehér gomba, ami szárazabb őszi időben is terem. Fehér tejnedve égetően csípős ízű. Csak sütve ehető." Ebből a leírásból azonban egy olyan gombára tippelnék , ami még sütve sem ehető.

    Nem állt szándékomban az eredeti rajz megnézése, de olvasván a magyar nyelvű határozást segítő leírásodat, kénytelen voltam utána nézni. Ott egy olyan faj van, amihez más segítő szöveget kellene írni. Persze az is meglehet, hogy direkt csináltad, hogy lelepleződjenek az illegális segítőeszközt alkalmazók :-))))) De a 14. szövegbe, akkor azt írjad, hogy még sütve sem ehető.

    Üdv: lp

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és a sütve ehető faj nyáron terem, nem ősszel, pláne nem szárazságban.

      Törlés
    2. Látom javítottál a 14. -es leírás szövegén. Így már korrekt a súgod.
      Üdv: lilapereszke

      Törlés