Gombavilág különcei 11.

A Chamonixia caespitosa egy újabb tinóruféle, ami fejlődése során a zárt termőtestet választotta. A genetikai kutatások alapján a legközelebbi rokonai az érdestinóruk (Leccinum nemzetség). Termőtestének színváltozása miatt a kékesedő tinóru Gyroporus cyanescens rokonának gondolták, de a génjei alapján tényleg inkább az érdestinórukhoz áll közelebb.
Sajnos nem igazi kék, így nem kerülhetett be a kék gombás sorozatba, azonban tökéletesen illik a különcök közé, ahogy az összes zárt termőtestű gomba is, ami eredetileg kalapos volt, de valamiért összecsomagolta a termőrétegét egy zsákba.
A Chamonixia caespitosa hazánkból még nem került elő, de több környező országban megtaláltak. Úgy néz ki, hogy világszerte elterjedt faj, de sehol sem gyakori, és sok helyen védett. Igazi kuriózum. Könnyű felismerni, de nagyon nehéz rábukkanni. A fenyők gombapartnere, például társul a lucfenyővel Picea abies. Nagyobb esők után kibukkanhat a talajból. Ilyenkor könnyebb észrevenni a kicsike, 2-3cm átmérőjű "gumókat". A fenyő partner mellett szüksége van magas páratartalomra és meszes alapkőzetű talajra is. Lehet, hogy nincs is olyan erdőnk, ami jó lenne neki. Azonban a gombák mindig készek meglepni minket. Számítok rá, hogy egyszer felbukkan. 


Megjegyzés: A képet innen vettem.

7 megjegyzés:

  1. Fenyőpartner gombával kapcsolatban kérdezném: konténeres cserjék fenyőkéreg-mulcsán (kék áfonya, alatta savanyú talajjal) apró kerek szivacsszerű, mondhatni "piskótaszerű" valami jelent meg, sárgás-barnás, teljesen lágy, benne tejszerű nedvvel. Egy másikon pedig kisebb kékes színű. Egyértelműen gomba lehet vagy rovar rakná a lárváit abba? Fotóm nincs, de ha ismét megjelenik, feltétlenül lefotózom... Ahol egyszer már megjelent, ott cseréljem le feltétlenül a mulcsréteget, vagy elég, ha az érintett részt dobom ki...

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Szerintem a sárga "piskóta" cservirág nyálkagomba Fuligo septica
    http://gombaklub.blogspot.hu/2013/02/boszorkanyvaj.html.
    De jók lennének fotók az ismeretlen valamikről. :-)

    VálaszTörlés
  3. hát, a gyanú megalapozott, hogy "kutyahányás"-gomba... töltök fel valahova fotót...

    VálaszTörlés
  4. az érintett talajrészt is lecseréltem, de ha újra vagy máshol is jelentkezik, nem tudom, mit tegyek vele... az egy dolog, hogy nem esztétikus, de az áfonya gyökerére is kihathatnak...

    VálaszTörlés
  5. A legtöbb nyálkagomba, így a boszorkányvaj is elhalt szerves anyagokat és baktériumokat kebelez be mixamőbaként. Nem bántják a növényeket.
    Természetesen vannak parazita nyálkagombák is mint például a káposzta-gyökérgolyva Plasmodiophora brassicae, de az egészen más törzsbe tartozik mint a "kutyahányás".
    Tehát nem kell tartanod a kertedben "mászkáló" nyálkagombától. :-)

    VálaszTörlés
  6. köszönöm a beazonosítást és a megnyugtató választ... megmozgatva a fenyőkérget, még találtam gombát, mégpedig "hagyományosat", és egész kicsit, kitakarva hagytam, nőjön meg, lássuk, mi szereti a savanyú tőzeges talajt így, aztán azt megpróbálom magam is beazonosítani :)

    VálaszTörlés