Feladvány 2.

A Székesfehérvári Gombászok Baráti Körének honlapján találtam egy fotókkal gazdagon illusztrált beszámolót az I. Országos Amatőr Gombafelismerő Vetélkedőről. A képen látható gombát könnyű lesz felismerned, ha átnézed a vetélkedő fajlistáját. Két jellegzetességére felhívom a figyelmedet: a fehér színű cseppekre és a sűrűn álló lemezekre.

4 megjegyzés:

  1. ez bizony a fehértejű keserűgomba

    VálaszTörlés
  2. A megfejtés pontos. Valóban a Lactarius piperatus van a képen. :-)

    VálaszTörlés
  3. Kerdeznem en maskepp ha lehetseges. Maga a termeszet is ilyen egyszeruen mutassa be a termekeit? Hogyan ertem ezt? Hat ebben az esetben valasztanunk kellet 4-5 tejelogomba kozt amik kozt az egyetlen volt csak feher.
    Az igazsag hogy eddig valoban egy megadott termohelyen nem talaltam tobb mint 2-3-4 gombafajt, de megis, ennyire egyszeru lenne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos vannak nehézségi fokozatok a gombák azonosításában. Hazánkban több száz gombafaj él, amiknek szemmel látható méretűek a termőtestei. Még a profik is használnak szakirodalmat, ha ritka faj kerül elő. Egy kezdő gombász tutira sokszor belefut a sárguló csiperke vs. erdőszéli csiperke párosba mire megtanulja felismerni a két fajt. (Saját példa volt.) A sütve ínyenc étek fehértejűnek is van hasonmása, a pelyhes keserűgomba Lactarius vellereus, aminek viszont ritkán állók a lemezei. De hasonlít még kettejükre a rózsáslemezű keserűgomba Lactarius controversus is, ami nyárasokban él és kezdetben fehér lemezei rózsaszínűek lesznek.
      Ha az ember részt vesz egy gombásztalálkozón jó szezonban, akkor száznál több faj láttán szembesülhet a gombahatározás nehézségi fokozataival. De itt sincs igazán nagy gond, mert kiváló szórakozás "nevet adni" a gombáknak. :-)

      Törlés