Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgomba Chlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombától Chlorophyllum rhacodes. Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még nem bukkant fel. Magyarországon a ritka kerti őzlábgomba Chlorophyllum brunneum okozhat enyhébb mérgezést. A Chlorophyllum nemzetség fajainak tönkjén nincs a nagy őzlábgombára Macrolepiota procera jellemző márványos mintázat. Erre figyeljünk oda, ahogy a színeződő húsukra is. Ha jó és ehető őzlábgombát akarunk enni, akkor maradjunk a nagy őzlábgomba gyűjtésénél. 

Megjegyzés: A kép eredetije itt látható.

12 megjegyzés:

  1. Ez is vörösödik, mint a piruló?

    VálaszTörlés
  2. Gáz:) Remélem, akkor határon kívül marad. Bár a zöld spórapor eléggé jó jegynek tűnik.

    VálaszTörlés
  3. Én már találtam Kecskemét környékén !!!!

    VálaszTörlés
  4. Egyértelműen
    jól megkülönböztethető arról amit mászógép is írt. Ilyen zöld lemezei nincsenek más őzlábnak. Jöjjön csak! Várjuk!

    VálaszTörlés
  5. Világos, a spórák beérése után zöldes árnyalatúak lesznek a lemezek. De előtte? Amíg zárt, dobverő alakú (és pont jó tölteni), addig hogy lehet elkülöníteni a pirulótól?

    VálaszTörlés
  6. Nálunk már megjelent a kertben ...

    VálaszTörlés
  7. Hát, messziről látszik, hogy nem ehető, de miért akarunk mindent megenni? A természet része, ne bántsd!

    VálaszTörlés
  8. Tönk: sima, nem található rajta a nagy őzlábgombához hasonló mintázat, viszonylag zömök, alján jól fejlett, kerek, lapított, földes gumó van

    VálaszTörlés
  9. Én is találtam Vas Megyében ,boszorkánykörben nőtt,feltűnt,hogy zöldes a lemeze,emiatt nem szedtem fel. Igaz kifejlett példányok voltak,ha még dobverő alakú,lehet megtévesztett volna.

    VálaszTörlés
  10. Kerti őzlábgombát egyszer láttam, de annyira nem volt őzlábgomba jellege, hogy elő kellett vennem a határozókönyvet.

    VálaszTörlés
  11. Ófalu és Mecseknádasd között a Dél-dunántúli piros túrán találtam. Szerencsére a gombaszakértő azonnal eldobtam.

    VálaszTörlés