Termeszthető a kucsmagomba?

Igen, lehetséges kucsmagombát termeszteni a kertünkben. Bár kevesebb termőtestet hoz mint pl. a régóta termesztésbe vont kétspórás csiperke, és néha évek is kellenek neki az első terméshez, de a módszere megvan a termesztésének. Az eltérések oka a csiperkéhez mérten, hogy a közkedvelt ízletes kucsmagomba Morchella esculenta és az Amerikában termesztésbe vont fekete kucsmagomba Morchella angusticeps életciklusa másmilyen. A termőtestek nem a micéliumból fejlődnek ki, hanem egy különlegesebb, tápanyag raktározó változatából, a szkleróciumból. Talán a legismertebb szkleróciuma az anyarozsnak van. A kucsmagombáké sokkal nagyobb. Sajnos igazán jó fotót ezekről a szokatlan micélium "gumókról" nem találtam. De tény, ezek nélkül nincs kucsmagomba termés. Ezért a termesztésben először ezeket növesztik meg. Találtam egy angol nyelvű oldalt, ahol képekkel be van mutatva az egész termesztési folyamat. A kucsmagomba beltéri termesztése nehezebb mint a csiperkéé, de ha van kertünk gyümölcsfákkal, akkor a fák alatt létrehozhatunk ősz elején egy kucsmagomba ágyást. Teljesen meg kell tisztítani a talajt a fűtől. Felássuk a megtisztított területet. Kb. fél ásónyomnyi mélységben felszedjük a földet. Ezt átkeverjük keményfa hamuval, pár kiló gipszporral, komposzttal, ha nagyon kötött a talajunk, akkor még homokkal is. A fele keverékben átkeverjük a gombacsírát, és leszórjuk az ágyás aljára. Majd ráterítjük kb. 10 centi magasan a többit. Ha szárazság lenne, akkor beöntözzük az ágyást. (Lehetőleg gyűjtött esővízzel öntözzük meg.) A többi a gombán múlik. Lehet, hogy következő évben még semmi sem lesz, de az is lehet, hogy már előjön néhány termőtest. Akár hosszú évekre megtelepíthetjük a kucsmagombát a kertünkbe. Külföldi termesztőktől lehet kucsmagomba csírát rendelni. Bár én a bizonytalanabb, olcsóbb módszert fogom követni, és idén tavasszal friss termőtestekről fogok spórát nyerni, házilag micéliumot nevelni, majd kitelepíteni a kertbe. Sose csináltam még ilyet. Ez lesz az első alkalom.

9 megjegyzés:

  1. Szia
    Sikerült micéliumot növeszteni és kitelepíteni a kucsmagombád? Gondolom az ízletes kucsmagombát telepítetted és nem a feketét.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Sajnos idén nem találtam ízletes kucsmagombát, így a projekt 2013-ban lesz megvalósítva.

    VálaszTörlés
  3. Én is remélem, hogy 2013-ban sok lesz. A sclerotiumok a nyár folyamán sok helyen megfelelően kiszáradhattak a jövő tavaszi termőre forduláshoz az aszály során. Már ha egyáltalán ez indítja be a termőtestképzést...

    VálaszTörlés
  4. Üdv!
    Spórából hogyan tervezed házilag micéliumot nevelni?
    Dávid

    VálaszTörlés
  5. Szia Andrea!

    Kíváncsi vagyok, hogy tavaly sikerült-e a projekt. A legutóbbi kérdés a házi micélium nevelésről engem is érdekelne.

    Üdv
    Tamás

    VálaszTörlés
  6. micélium "nevelés"-hez tipp esetleg: Spóravizes oldat, vízbe beleszórni a spórát, majd ezzel lehet oltani az adott gombának kedvező szubsztrátot, vagy gabonát, vagy fapelletet, forgácsot stb. Másik mód, hogy pl: szőlőcukros vízbe szórjuk a spórát, és abban a tápanyag miatt a spórából kialakulnak a micélium fonalak kb. 2 hét alatt, és ezzel ugyanúgy lehet oltani, mint a spórás vízzel, csak plusz előnyei vannak ennek az utóbbinak, mégpedig, hogy hamarabb fogja tudni beszőni a szubsztrátot, ellenállóbb az esetleges fertőzésekkel szemben stb.

    VálaszTörlés
  7. Az lemaradt, hogy az elején a gabonát, pelletet, bármi szubsztrátot, hidratálni kell az oltás elött, ha van rá mód, akkor sterilizálni, vagy pasztőrizálni, és utána oltani. Az oltás pedig nem más, mint fecskendőbe felszívni az oltóanyagot, és bejuttatni a szubsztrátba, csak ne áztassuk szét vele a cuccot. Remélem használható amit írtam. :-) Sziasztok!

    VálaszTörlés
  8. Az is lemaradt, hogy az így kapott beszőtt gabonaszemekkel lehet beoltani a fentebb leírt kinti táptalajt, ami a tényleges szubsztrát, míg a gabona, vagy fafellet, helyesebben fogalmazva szintén oltóanyaggá válik. Bocsi a kavarásért. :-)

    VálaszTörlés