Kékülő badargomba és társai

Sokan érdeklődnek a "tudatmódosító" gombafajok után. Ez számomra teljesen érthető egy ilyen depressziós országban, ahol az emberek többsége akaratlan áldozata egy rafinált elnyomó rendszernek. Ha elnyomás van, az ember keresi a stresszoldás alternatív módjait. Kár, hogy ezek mind tiltottak, mert állítólag "veszélyesek". Nos, a közúti közlekedés megdöbbentően sok emberéletet követel évről évre, még sincs betiltva. Persze tudom, amit nem ismerünk attól sokkal jobban félünk mint attól, amit már lenyomtak a torkunkon és függők lettünk tőle. Kíváncsi vagyok, hogy mennyien vélik az életük elengedhetetlen részének a gépjárművüket. Pedig egy évszázada sincs, hogy gépjármű-függő lett az emberiség. A varázsgombák felhasználása sokkal régibb múlttal rendelkezik, azonban okok szövevényes hálója miatt tiltva lettek. Pedig a fogyasztásuk kellő önismeret és mértékletesség esetén inkább áldásos mint káros. Természetesen varázsgombázás előtt erősen javasolt megismerkedni a gombákkal és a hatásukkal.
A leghatásosabb varázsgombák a Psilocybe nemzetségben vannak. Ennek fajai nagy mennyiségben tartalmaznak pszilocibint és egyéb hatóanyagokat. A szerves vegyületeknek érdekes és figyelemreméltó hatásuk van az emberi agyra. Ezek a hatások persze nagyon ijesztőek is lehetnek, mert az Én-érzékelés és úgy egyébként az érzékelés drasztikusan megváltozik. Ha viszont az ember jól felkészül a gombás utazásra, és szakavatott segítséget kér, akkor életre szóló élményekkel gazdagodhat. Semmiképpen sem tartom elítélendőnek, ha emberek varázsgombák segítségével akarják áttörni az emberi érzékelés korlátjait és megtapasztalni egy másfajta látást. Szerintem minimális az esélye annak, hogy az ember begombázva ön-és közveszélyes legyen, ha körültekintően jár el a gombafogyasztáskor.
A varázsgomba fogyasztás egyik veszélye, ha magunk szedte gombát eszünk meg, és a mérgezés tünetei ébresztenek rá minket, hogy susulykát, pókhálósgombát nyeltünk le. Ezért mindig vizsgáltassuk be a magunk szedte gombát a varázsgombákkal szemben toleráns gombaszakértővel. Ha tilosban járó otthoni termesztőtől vásárolunk, vagy magunk termesztjük a webshopból rendelt csíráról a kedvencünket, akkor kellemetlen meglepetések túladagolás esetén érhetnek minket. Természetesen a varázsgombát is túl lehet adagolni, akárcsak az alkoholt. Ezért sose essünk túlzásba. A hatás kialakuláshoz idő kell. Ezért ne vegyünk be csak azért több kalapot, mert az első negyedórában még semmit se érzünk. Hányinger gyakran előfordulhat, ezért üres gyomorral gombázunk. Egyéb drogokat mellőzük: kávé (koffein), cigi (nikotin), alkohol, mert befolyásolják a gomba hatását. Illetve antidepresszáns szerek szedése esetén inkább ne fogyasszunk varázsgombát.
Egyelőre nincsenek személyes tapasztalataim a varázsgombákról. Élőben egyedül a
szürke csengettyűgombát láttam. Hazánkban nagyon nehéz beszerezni a kubai badargombát Psilocybe cubensis, és erősen kétlem, hogy a szabadban megélne a kékülő badargomba Psilocybe cyanescens. Bár erről nincsenek pontos információim.
A pszilocibin tartalmú gombák leírásánál gyakori, hogy megemlítik a termőtestek kékülését sérülés, fogdosás hatására, vagy eleve egy kék szín jelenlétét. Más gombák is kékülnek, pl. a változékony tinóru, de ezekben nincs pszichoaktív hatóanyag. A varázsgombák általában kicsi, vizenyős vagy törékeny húsú, jelentéktelen megjelenésű gombák, amiknek termőteste kékülhet. Számos egyéb, mérgező fajra hasonlíthatnak. Ezért meghatározások néha a szakértőknek is fejtőrést okoz.
Sajnálatosnak tartom, hogy hazánkban nincs normális, teljes körű ismeretterjesztés a tudatmódosító szerekről. A tiltás miatt a kíváncsi gyerekek egymástól hallanak a "fantasztikus szerekről" és válnak áldozataivá a kétes eredetű anyagoknak. A tiltás nem megoldás, mert tévútra visz. Aki ért a szerekhez, az inkább hallgat, mert esze ágában sincs börtönbe kerülni ártalmatlan hobbija miatt. Ezért a fiatalok olyan vegyületeket szívnak el, nyelnek le, amik hatása kiszámíthatatlan. Ráadásnak senki sem tud mértéket tartani! Pedig egyikünk sem sérthetetlen. Lásd tinik alkoholmérgezésre bekövetkező fulladásos halálát, amikor a saját hányásukba fulladtak bele. Ilyen esetet számosat kidob az internet. Vagy érdekes, hogy alig zavar valakit az alkoholizmus közvetett hatásaiba belehaló emberek tömege.
Továbbgyűjtöm az információkat. Aki a varázsgombákkal meg akar ismerkedni, neki is ezt javaslom első lépésként.


Megjegyzés: A kép innen van.

15 megjegyzés:

  1. "Stresszoldás" céljára nem ajánlanám...

    Tudom ajánlani a témában Terence McKenna előadásairól készült hangfelvételeket:

    http://www.archive.org/details/PsychedeliaRawArchivesOfTerenceMckennaTalks

    VálaszTörlés
  2. Nem stresszoldásra kell és nem is most. :-)
    Stresszoldásra kiváló a hosszú séta, a favágás, az alvás. Tavasszal és nyáron a kertészkedés.

    VálaszTörlés
  3. Teszek még én is a listához: úszás, marihuána, biciklizés, futás. Depresszió ellen is jó.

    VálaszTörlés
  4. Úszni nem tudok. A biciklit meg kéne javítani, mert defektes az egyik kerék. A futáshoz semmi kedvem. Egyébként a mozgás nem mindig segít a depresszión. Kipróbáltam sok mindent a velem született búskomorság ellen, de a legjobb trükkök is néha hatástalanok ellene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Stanislav grof a pszihológia jövöje a jövő...
      Benne egy Esetleìràs ami rólad szól.

      Törlés
    2. Utánanéztem a könyvnek. A spiritualitás már nem vonz, mert semmi több fantáziálásnál. Akkor inkább fantasy regényt olvasok. Sokat gondolkoztam az elméről, és tapasztalataim alapján pusztán illúzió az Én-érzet, amit az agyvelő állít elő. Mi célból, hogy az ember bonyolult társadalmi szerveződésében megtalálhassam a helyemet. Bizton tudom, hogy halálomkor, mikor kiszenvedett az agyam is, megszűnök létezni. A test marad hátra, ami lebomlik és anyaga visszakerül a közönyös biomassza forgatagába.
      Lenyűgöz az élet barbarizmusa és céltalan őrjöngése.

      Törlés
  5. a marihuána csak segít belesüllyedni a depresszióba, ez tapasztalat (19/lány)

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Nincs marihuánás tapasztalatom, valahogy engem nem vonzott. Semmi bajom a gyógynövényekkel, sőt némelyiket nagyon is kedvelem, de a marihuána nekem valami oknál fogva "gyanús" volt. Polgárpukkasztás céljából vicces lenne néhány tövet kirakni a kertbe, ez akár a közönséges kender is lehetne, mert úgy néz ki mint az indiai változata, de nem óhajtom cigiként szívni. Eleve nem is dohányzom. Az alkoholt is nagy ívben kerülöm.
    Érdekes kis vegykonyha üzemel a testünkben, és az agyunkban. :-) Néha "szerek" nélkül is nagyon kerge vagyok. :-D

    VálaszTörlés
  7. Terence McKenna - Istenek kenyere
    Tudom ajánlani ezen irományt, mindenkinek :)

    VálaszTörlés
  8. Andreát nem bántani, mert csak a tudatosságunk szintjétől függ, mit értünk meg a másik ember mondanivalójából, aki pedig keveset ért, azt is félre, annak vannak e téren fejlesztenivalói! Egyébként én nyitott vagyok a pszichedelikus szerekre, ki is próbáltam már egy párat, mégis maradt még 138 IQ-pontom, bele sem haltam, másokra nem volt káros a kísérletezésem, úgyhogy azt tudom üzenni a vészmadaraknak, hogy ismerjék meg, amit kritizálnak, azután nyilvánítsák ki esetleges nemtetszésüket! Köszönöm.

    VálaszTörlés
  9. erdei futás, harcművészet, tánc, napozás, hipnózis ezek jók a depi ellen. külső szerek csak kimozdítani tudnak esetleg abból a nézőpontból, ahogy eddig láttuk magunkat, ez még nem jelenti a depi végét, mindenesetre egy esélyt ad. Önismeret elsősorban, régi emlékek felnőtt fejjel való újragondolása ami segíthet még.

    VálaszTörlés
  10. a témában kicsit messzebb úszva, az egész növényvilágra kitekintve tudom ajánlani: Jim DeKorne gyűjteményét, hogy ne mindig csak McKenna bácsi tollából olvassunk.
    http://ir.nmu.org.ua/bitstream/handle/123456789/135100/9f0cc0cf24e141d5b2246b016e87f7f2.pdf?sequence=1

    VálaszTörlés