Napi gondolat

A blogomat a természetszeretetem élteti. A gombák vannak a kirakatban, de valójában az egész élővilágra szeretettel tekintek. Ezért semmi meglepő sincs a mostani bejegyzésemben. Eredetileg a "Tölgyfa és gombái" következett volna, de beszédbe elegyedtem egyik természetvédő ismerősömmel és az egyik témánk szíven rúgott. Azon keseregtem, hogy az ipar nem másolta le a természet szerves anyag körforgásait, és túl sok hulladékot gyárt le. Ráadásnak a tárgyak élettartama lecsökkent, amiket pluszba a világ másik felén gyártatnak le. Elképesztő mértékű a globális gazdaság fuvarozó részének kőolaj felhasználása... De vissza a szeméthez, amiből már így is nagyon sok van, és ahogy nő az egyed számunk, gyarapodik Kína és India középosztálya, úgy lesz még több szemét. Ha ilyen ütemben használjuk fel a természet nyersanyagait, és alakítjuk át ezeket végső soron szemétté, az unokáink a szeméthegyeinken fognak élni, és azok anyagát fogják újrahasznosítani, mert más nem nagyon lesz. A fotót a netről töltöttem le, a jelenben készült, de megmutatja, hogy milyen munka és élet vár a leszármazottainkra. A mi kényelmünk ára a nehéz életük lesz. Gondoljunk erre, amikor karácsonykor megőrülve a stressztől vásárlási lázba esünk.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

1 megjegyzés:

  1. Ezen én is rengeteget gondolkoztam.
    A karácsonynak nem a vásárlásról kellene szólnia: és a dolognak csak az egyik fele az, hogy pénzért nem lehet szeretetet, békességet és meghitt hangulatot venni. Tök fölösleges az a sok giccses akármi, csomagolóanyag, meg az ajándékoknak körülbelül a fele.
    A dolog másik fele ez, amiről Te is írsz most: az ipar nem másolta le a természet "hulladékgazdálkodását". Valahogy minden gyártó cég csak a rövid távú haszonra gondol. Ilyen pl. a termékek élettartama is: egyre jellemzőbb, hogy pl. ha a mosógép elromlik, nem éri meg megjavíttatni, hanem kifizetődőbb egy újat venni... Ez jó a gyártónak, anyagilag, de az elhasznált dolgokkal meg mi lesz?

    VálaszTörlés