Ugrás a fő tartalomra

Kétkörösköz gombászai

2017. decemberében frissítettem az oldal anyagát, mert évek teltek el és történtek változások. Az első, túl nagyra nőtt csoportot megszüntettem és létrehoztam egy újat, ami céljaim alapján kicsi, családias, összetartó társaság lesz. Kicsi erdők, kicsi csapat. Megvan az új egyensúly.
A mellékelt megye képen a szürke körök néhány települést jelölnek, zölddel pedig Kétkörösköz csöppnyi erdőfoltjait láthatod. Ezek ősi erdőterületeink, amelyeken évszázadok óta erdőgazdálkodás zajlik annak minden hátrányával együtt. Egyetlen egy előnye van, hogy vannak fás élőhelyeink, amik viszont az állandó emberi zavarás és túltartott vadállomány miatt erősen leromlottak. Sajnos folyamatosan veszítik el természeti értékeiket, egyre jellegtelenebb fás állományok. Szomorú folyamat tanúi vagyunk. Azonban a gombák sokkal jobban bírják a zargatást mint a növények és állatok, így fajgazdagságuk még a rossz viszonyok ellenére is pazarnak mondható. Jó időjárású években bőségesen találni ehető és különleges gombákat.
1998 óta járom a háztájinak becézett szűkebb szülőföldemet. A gombák régóta érdekelnek, de a középfokú tanfolyamot csak 35 évesen végeztem el.
Ennek ürügyén 2013. április 26-án indítottam el a békéscsabai gombaklubot, mert hazai terepen akartam gyakorolni a gombászatot a szakellenőri tanfolyam ideje alatt. Az első évben pár alkalommal egyedül üldögéltem az asztal mellett, amin ott voltak a szemléltetésre hozott gombák, jegyzetek, képek, könyvek stb. Aztán júliusban megérkezett az első érdeklődő gombásztárs, majd jöttek a többiek is. Az eltelt évek közül a 2015-ös volt a legjobb a klub életében. Azóta lassú leszálló ágba került, így 2017 decemberi klubfoglalkozás volt az utolsó, amit a könyvtárban tartottam meg. Az ismeretterjesztést más formában folytatom tovább és új alapra helyezem a helyi gombász közösséget. Sajnos az internet hamis aktivitási teret hoz létre, és látszat tevékenységbe kergeti az embert. Ezért 2018-ban visszafogom a net használatomat és aktívabb leszek a valóságban. A kedves olvasómat is erre biztatom. Nem lehet gép előtt gombászni. Itt csak tájékozódni érdemes, hogy mi zajlik odakint és kedvet kapni a gombászathoz. Aztán jönni a fák alá ismerkedni a természet különceivel. 
Békés megye csöppnyi fás élőhelyei csak erősen elfogult szívvel nevezhetők erdőknek, mert nem azok. Ez viszont a gombákat nem igazán zavarja. Számukra a lényeg, hogy legyenek fák, amikkel társulhatnak, amiknek holt anyagát lebonthatják. Ilyen például a fotómon látható piruló galóca, ami a pósteleki kastélyparkban éldegél gyertyánnal vagy kocsányos tölggyel társulva. Esetleg mindkettővel. Egy gomba több fával is társulhat, vagy egy fa több gombával. Nagyon bonyolult szövetségi hálózat van a gombák és fáik között. Ez egy csodálatos természeti jelenség, aminek tanulmányozása megunhatatlan. A gyökérkapcsolt gombáink rendkívül színes és vegyes társaság. Köztük van az Alföld vargányája a nyárfa-érdestinóru, ami az egyik legnépszerűbb helyi jó gomba, amit szívesen gyűjtünk termőidejében júniustól októberig. Azonban korhadékbontókkal könnyebb megtölteni a kosarat: déli tőkegomba, gyapjas tintagomba, nyári és késői laskagomba, júdásfülgomba, mezei szegfűgomba, erdőszéli csiperke, mezei csiperke, sárga gévagomba, nagy és karcsú őzlábgomba, lilatönkű pereszke stb. vonzza ellenállhatatlan erővel az éhes gombászt.
Az őszi gombás tálcán négy ehető gombát örökítettem meg: nyárfa-érdestinóru, déli tőkegomba, gyapjas tintagomba, vöröses nyálkásgomba. Tehát biztosan akad egy-két jó falatnyi gomba az "erdőinkben".
Az oldal frissítését pont a téli napforduló napján csináltam meg. Innen még majd három teljes hónap telik el az új szezon első gombászatáig, ami 2018. márciusának második felében lesz.
Ekkor fog indulni a Gombászni jó! kezdő gombakurzus, amire lehet jelentkezni az email címemen: kocziszkyandrea@gmail.com

Az első hegyvidéki túra időpontja nagyban függ az időjárástól, de május 20. körül lesz, amikor virágzik az akác.
Ha meg akarsz ismerkedni a gombákkal és részt vennél a programjainkon, a Kétkörösköz gombászai facebook csoportban csatlakozhatsz hozzánk.  


Kiegészítés: Akinek nincs facebook fiókja, de szeretne tag lenni, ide is kirakom az aktuális híreket és megjegyzésben lehet szólni, ha érdekel, vagy levélben üzenhetsz nekem: kocziszkyandrea@gmail.com

2018 tavaszának programjai:

Május 19.Versenyfutás a klímaváltozással, vargánya túra a Béli-hegységben.
Május 23. Gombaklub a Békés Megyei könyvtárban délután öt órától.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…