Ugrás a fő tartalomra

Változások 2018

Nyílik a kertben a hóvirág, de a terveim téli álmot alszanak. Tény, hogy a hideg évszak nem a gombász kedvenc időszaka. Viszont ilyenkor van idő pihenni, tervezni, ismereteket rendezni, tanulni, készülődni az új szezonra. Most mindezt csinálom egyszerre, hogy márciusra feltöltődjek.
A blogot kissé átvariáltam. Untam a régi fazonját. Az újnál viszont juszt se tudom beállítani a régi bejegyzések betűtípusát.A kissé kusza megjelenésükért elnézést kérek. De mind az 1600 elérhető, a 7 évig halmozott információ tömeg.
A blogolásról lemondtam. A lineáris vezetésű szerkezet elavult és kognitív erőforrást von el tőlem a töprengés az új bejegyzésen. Ez az eszköz betöltötte a feladatát az életemben. Most azon vagyok, hogy használni tudjam az egyik legjobb kiadványszerkesztőt, mert szeretném online magazinban publikálni a cikkeimet. Bőségesen válogathatok az írásaimból, fotóimból. Nektek is kedvetekre lesz az új forma. A születésnapomra időzítem a megjelenését, ami jégtörő Mátyás napja.
A Gombamániát meghagyom tájékoztató felületnek, mert sokan olvassátok.
2018-ban az első klubprogram egy fotós foglalkozás lesz, amikor megosztom a tapasztalataimat a fotózásról február 8-án délután öt órától a Békés Megyei Könyvtár mozi szobájában. Mindenki hozza el magával a kütyüjét, mert átnézzük a kamerája tulajdonságait.
Február 10-én gombász farsangot tartunk. Ez zárt körű program, csak a Kétkörösköz gombászainak.
Március 11-én indul a Gombászni jó! egy tájékoztató előadással a Boross László kutatóházban délután két órától.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…