Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január, 2014

A II. Országos Amatőr Gombafelismerő Vetélkedő lebonyolítási terve

Helyszín:  Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár
Időpont: 2014. március 22.
10.00 - 10.30 - ig érkezés, regisztrálás
11.00 a vetélkedő kezdése
12.45 eredményhirdetés
13.00 ebéd

A vetélkedőre csak "amatőr" gombászok jelentkezhetnek, akik sem középfokú, sem magasabb szintű - gombászattal kapcsolatos képzésben nem vettek részt.
A vetélkedőn az a 80 gombafaj szerepel, amelynek a listáját február 1-én a hazai gombász szervezetek részére megküldünk, és amelyet a honlapunkon is közzéteszünk. (www.almadigombasz.hu). A tagság értesítésére a gombász szervezetek vezetőségét kérjük fel.
A vetélkedő lebonyolítása:
A vetélkedő kezdésekor minden játékos kap egy 66- ig sorszámozott vonalas lapot, amelyre rá kell írni a kivetítőn bemutatott gombák teljes magyar nevét: pl. borsos tinóru. Ha valaki helyesen ismerte fel a gombát, akkor ezért majd a kiértékeléskor 3 pontot kap. Ha csak annyit ismer fel, hogy "tinóru", azért 1 pont jár. Ha valaki azt írja le, hogy "…

Rossz és jó módszer egy videóban

A videó négy éve került fel a videómegosztóra. Remélhetőleg változott azóta a helyzet, és a helyi gyűjtők felhagytak a gereblyés módszerrel. Több szempontból is rossz. Lekerül a földréteg a gombáról, kiszáradhat a micélium, elszakadhatnak a gombafonalak, vagyis sérül az élőlény, ami az ízletes gumókat növeszti. A gereblyézés során vegyesen kerülnek elő éretlen és érett termőtestek. A válogatás nélkül begyűjtött gombák rontják a szarvasgomba megítélést, hiszen az éretlen gombának nincs aromája, ezért értéke sincs. Ellenben a jól betanított kutya a kiváló szaglásával elsőnek az érett gumókat keresi meg. Természetesen fontos, hogy a gombakereső ember tisztában legyen a gomba és a saját érdekeivel is. A kutya jelzése nyomán, egy hosszú, keskeny lapátkával emeli ki a termőtestet, és betakarja a lyukat. Ez egy lassú, de kíméletes gyűjtési módszer, ami jó a gombának és hosszabb távon sokkal jobb a gombásznak is. (Sajnos ez nem történik meg a videóban, ugyanúgy fedetlenül marad a gomba.) Láts…

Virtuális gombászat

Gombák: Pennsylvania rejtett kincsei
Megtaláltam a videómegosztón a gombás videók "szent grálját", mint ha a blogom videó változatát nézném, minden van benne, amire csak gondoltam a gombák kapcsán. Lenyűgöző. Tökéletesen bemutatja, hogy miért jó a gombák után futni. Alig fél óra alatt egy laikus is átfogó képet kap a természet különceiről. Tetszik. Egyelőre pár apróságnak néztem utána, például a vicces nevű gombáknak: Fuzzy Foot  Xeromphalina campanella (sárga szegfűgomba), Turkey Tail Trametes versicolor (lepketapló), Pig's Ear Gomphus clavatus (disznófülgomba), Stinky Squid Pseudocolus fusiformis (nincs magyar neve), Bearded Tooth Hericium erinaceus (süngomba), Eyelash Cup Scutellinia scutellata (piros sörtéscsészegomba), Dead Man's FootXylaria polymorpha (bunkós agancsgomba), Big Laughing Gym Gymnopilus junonius (aranysárga lánggomba), Witch's Hat Hygrocybe conica (feketedő nedűgomba), és a Scrambled-egg Slime Fuligo septica (cservirág nyálkagomba, ami nem gomba…

Téli madáretetés

Pénteken megérkezett az évszaknak megfelelő időjárás, és pár nap alatt téli idő lett faggyal, hóval. Most indokolt az etetés, és a feltöltött etetőkre hamar rátalálnak az éhes madarak.
Sokan értetlenkedtek, hogy a novemberben kihelyezett etetőre nem jönnek a madarak, és heteken át semmi mozgás. A magyarázat egyszerű, az enyhe időben inkább a természetben tartózkodtak tollas kedvenceink, hiszen még az őszi legyek is felébredtek, tehát odakint szintén mozgolódtak a rovarok. A hótakaró hiányában a talajon is találtak ennivalót a rovarevők és a magevők egyaránt. Azonban a normális téli idő azonnal megnehezítette a táplálékuk megtalálását. Tehát indokolt az etetés, a telelő madaraink segítése.
Találtam a videómegosztón egy házi videót, ami jól érzékelteti a madáretetés során átélhető élményt. Évek óta figyelem a téli madárvendégeket. Sokszor láttam ugyanezt. A mozdulatlan téli kertbe életet, mozgást hoznak a madarak. 


Fontos! Lombfakadáskor be kell fejezni az etetést. A madarak a fiókáikat …

Volt egyszer egy freeblog

2010. októberében a freeblogon regisztráltam, és ott indítottam el a Gombamániát. Sajnos a blogszolgáltató azóta megszűnt, és a szervere leállításával elveszett a blog első éve. Ha régóta olvasod a Gombamániát, akkor ismerős lesz az internet memóriájából előhozott kép, valamikor így nézett ki a blog. Szerencsére azóta sokat változott, jelentősen gyarapodott, és szebb lett. Jó ötlet volt átköltözni 2011. novemberében a blogspotra. Lassan meglesz az ezredik bejegyzés, nyolcszázon túl vagyok, tehát sok anyag van a blogban. Szükségem van egy megbízható blogszolgáltatóra, ami gondosan őrzi a munkámat. Kár, hogy a freeblog feladta, és elillant. Kár, hogy a tartalomszolgáltatókat félvállról veszik, hisz ha ingyenes a szolgáltatás, pofa be nekik. "Enyém a szerver, ha megdöglik, így jártál. Minek dolgoztál ingyen? Fizess a szolgáltatásért, és fizessenek neked is az olvasóid."
Aztán az egyszeri blogger találkozik a problémával, hogy pénze nincs, az olvasóinak sincs, hiszen az internet…

Gombás ez+az

A szalvétatechnikával mindenféle tárgy díszíthető. Találtam otthon egy régi füzettartót, ami a húgomé volt. A kalózmintája nem tetszett, így az egészet bevontam félfamentes rajzlappal, majd kidekoráltam szalvétákból kivágott erdei gyümölcsökkel és gombákkal.
Sok füzetet, papírt és egyebet hurcolok nap-nap után a hátizsákomban. Jobb védenem a papírholmikat. Ezért akartam egy füzettartót, és lett is egy egyedi darabom.
A bal oldalon jégkrémes doboz van kidekorálva színes gépírólappal és szalvétadarabkákkal. Ebben tartom a szebb gombamúmiáimat. Ezek közül néhányat kitettem az asztalra: tobozgerebenAuriscalpium vulgare, légyölő galóca Amanita muscaria, szegett taplóFomitopsis pinicola, nyárfa-érdestinóruLeccinum duriusculum, szürke pöfetegBovista plumbea. 2013-ban sok gombát szárítottam meg egészben az ablakpárkányon. Ezek zöme a mai napig jól használható gombaismeret átadására. Azonban idén lecserélem az egész gyűjteményt. Előbb-utóbb mind tönkremegy.
A gyönyörű fungáriumom szintén megvan.…

Ha most meghalnék...

Ezeket a gondolatokat (mémeket) hagynám itt.
Becsült adat szerint az emberi fajból eddig nyolcvan milliárd egyed élt a Földön. Jelenleg hét milliárdnyian vagyunk, és a fejlődő országoknak "köszönhetően" még nő az egyedszámunk. Közben Európa pánikol, hogy elnéptelenedik, oda a gazdasági ereje, a kultúrája stb. Pedig az alapvető dolgok, amik emberré tesznek minket nem vesznek el, amíg létezik a fajunk.
Két elmélet tett rám komoly hatást ifjabb koromban. Csodálatosan kiegészítik egymást, Richard Dawkins önzőgén-elmélete és Susan Blackmore mém-elmélete.
Amikor kisgyermek voltam, eltöprengtem rajta, hogy ki és mi vagyok? A hosszú gondolatfolyam végére érve megállapítottam, hogy egy információs halmaz vagyok, plusz a test. Az agyam születésem óta gyűjti az adatokat, amik benyomások, élmények, lexikális tudás stb.
Meglepő ellenérv a lélek létezésére az agy törékenysége. Ha valaki súlyos agysérülést szenvedett, megváltozhat a személyisége, elveszítheti emlékeit, és a rokonai döbbente…

Horror sztori

Az Entomophthora muscae tudományos nevében a muscae jelentése légy. Hihetetlen mázli, hogy a gombák (még) nem képesek halálos fertőzést okozni bennünk, nem úgy mint a baktériumok és a vírusok. Amit ez a járomspórás (Zygomycota törzs) gomba okoz a legyekben, az kész horror. Közönséges kórokozó, mi is megfigyelhetjük az ősszel a házunkban kóválygó legyeken, majd a gomba szétszóródott *konídiumait a tetemeik körül. Ezek az új áldozatok kitinszőrein megtapadnak, micéliumot hajtanak, amelyek a rovarok légzőnyílásain behatolva feldarabolódnak és a véráramba kerülve szétterjednek. A gomba öt-hét nap alatt átszövi a légy belsejét, eléri az agyát is, és ráveszi, hogy magasra másszon, kitárja szárnyait és kinyújtsa lábait, így segítve a konídiumok szétszóródását. Azonban a legyek "rájöttek", hogy a magas hőmérséklet gátolja a gomba növekedését és ha érzik, hogy megbetegedtek, igyekeznek tartósan meleg helyen tartózkodni. Bár a gomba is reagált a legyek trükkös viselkedésére és egyes…

Ugrásra készen

A valódi tavaszra várok. Az enyhe tél nem az. Nagy valószínűséggel lesz egy hideg hullám februárban, és látni fogunk hópelyheket is. Aztán majd azon kesergünk, hogy miért van ilyen hideg. Végül megérkezik az igazi kikelet és megjelennek a tavaszi gombák. Csodás lesz.
Ha valakinek gomba hiánya van, a blog facebook oldalát naponta frissítem új tartalommal. Ennyi virtuális gombászat untig elég nekem a téli szünet idején. Annyi mindennel foglalkozom, hogy a blogolásra nem jut időm. Ez persze átlátszó kifogás, ha akarnám, lenne rá időm, de a blogolásból elegem van. Egyáltalán hiányzik valakinek a blog napi frissítése? Ha hiányozna is, akkor sem blogolnék olyan intenzíven mint 2012-ben és 2013 első felében.
A blogtól függetlenül naponta foglalkozok a gombákkal, olvasom a szakirodalmat, keresem az érdekességeket, de nincs bennem vágy, hogy mindennap írjak róluk. Fel is gyűltek a félkész cikkek a blog szerkesztői felületén. Például hetek óta tologatom az Erdeifenyő és gombái cikk megírását. (A…

Játszottam a képszerkesztővel

Tizenötödikén este összeraktam egy képet a Gimp nevű ingyenes képszerkesztővel, de nem volt az igazi. Következő este ismét variáltam rajta és a második változat jobb lett. Ezt nyomtattam ki péntek kora délután. Sajnos ismeretlen ok miatt zöldes-kék árnyalatú lett. Nem hiszem, hogy a nyomtatót megtréfálná az RGB/CMYK közti különbség, hiszen nyomtattam már abban a boltban plakátokat és azok színe nem torzult el. Most töprengek a dolgon, hogy égessem magamat a torz színű plakáttal vagy sem. Inkább nem. Nyomtathatom ki újra, de hol? Ami a monitoron szép, nyomtatva is legyen szép. Minőségből nem engedek.

Mik vannak: bonsai és gomba

Gyerekkorom óta érdekel az "élő művészet" a bonsai készítés, amikor az ember a fás szárú növényekből nevel esztétikus törpe példányokat. A kertészeti kiállításon körüldongtam a törpe fákat, amik közt volt gyertyánCarpinus betulus is. A közönséges gyertyán koreai rokona Carpinus koreana ugyanúgy társul gombákkal, így természetes, hogy a szabadban tartott törpe példány is szövetkezett a húsbarna pénzecskegombával Laccaria laccata. A pénzecskegomba mindenféle talajtípuson megél, ha van a közelében fa is. Gyökérkapcsolt gombaként a fás élőhelyek egyik gyakori gombája. Szerintem mindenki, aki a blogomat látogatja már találkozott vele. Könnyű felismerni a ritkán álló, vastag lemezeiről, középen köldökösen bemélyedő, higrofán (nedvesen sötétebb, szárazon világosabb) kalapjáról, fehér spóraporáról. A törpe koreai gyertyán és a gomba kölcsönös jó viszonyát mutatja, hogy a gomba termőtesteket hozott. A fák és gombák szoros együttélésének egyik jele, hogy a gomba csak akkor tud termőte…

Virtuális gombászat

Növénytársulások: mészkedvelő erdeifenyves

"A Délnyugat-Dunántúl edafikus hatásra kialakuló xeroterm erdőtársulása, amely kontinentális erdőssztyepp-elemekben gazdag. A posztglaciális vegetációváltozás lomberdő-inváziója a szélsőséges termőhelyi viszonyok miatt a mészkedvelő erdeifenyvest nem tudta kiszorítani, így az a bükkösöktől és gyertyános-kocsánytalan tölgyesektől körülvéve napjainkig fennmaradhatott. Reliktum jellegű társulás.
A pannon-kori homokkőkibúvásokon, sekély termőrétegű, karbonátmaradványos, barna erdőtalajokon, illetve váztalajokon állnak állományai. A homokkő erős mésztartalma miatt a talajok kémhatása lúgos, ugyanakkor a talajok szárazak is, vízgazdálkodásuk rossz.
A koronaszintet alkotó erdeifenyő magassága 10–15 m, az állomány záródása hézagos, 50–70%-os. Cserjeszintje feltűnően gazdag, jól fejlett, gyepszintjében a többi fenyves társulástól eltérően több aszpektus (tavaszi, nyárutói, őszi) is megfigyelhető. A gyepszint borítása közepes, 60–80%-os. Mohaszintje a többi erdeifenyves társuláséhoz hasonlóa…

"Boletus photoshopus"

A fotó 2000 nyarán jelent meg az interneten. Az évek során párszor láttam itt-ott felbukkanni, de nem foglalkoztam a képpel, mert valódi gombákról keresek információkat, a manipulált felvételek érdektelenek számomra. Azonban pár napja egy hazai blogon jelent meg, amire már felkaptam a fejemet. Nekem egyértelmű, hogy a kép hamis. Ugyan léteznek több kilós termőtestet növesztő tinórufélék, de embernél is magasabb gombák évmilliók óta nincsenek a bolygón.
A Prototaxites nyolc méter magasra nőtt, a devon korszakban élt, és az akkori élővilág legmagasabb élőlénye volt.
A trükkös fotó a Föld legnagyobb élőlényét akarta megjeleníteni, az oregoni mézgombát. A kép készítője nem vette figyelembe, hogy a gomba termőteste nem maga az élőlény. Nem a termőteste hatalmas a mézgombának, hanem a tenyészteste, ami több hektárnyi erdőtalajt szőtt át, és közben fától fáig haladva mindegyiket megfertőzte és elkezdte a lebontásukat.
A tuskógomba fajok mint például a gyűrűs tuskógombaArmillaria mellea korha…

Fajok közti kommunikáció

Szombaton a csabai kutyamenhelyen voltunk, én és a barátom. Régen jártam ott. 2011 decemberében volt az egyik harminc napos vállalásom, hogy önkéntesként segítek valahol. Ezért minden hétvégén kimentem a menhelyre kutyákat sétáltatni. Azóta történt némi változás, például már a kinti ketrecek közül az egyikben is laknak kutyák. A szabadon járkáló ebek picit megleptek. Ez azért van, mert tele a menhely. Sajnos továbbra sem vagyunk egy felelős-állattartó nemzet. Átlendülve a "telt ház" okozta meglepetésen, kutyát választottunk. Először egy kicsi pincsit vittünk ki, aki nagy mázlista, mert pár hét múlva Németországba utazik az új gazdájához. Egyébként a német állatvédők nemcsak fajtatiszta kutyákat mentenek meg, sokkal inkább a balsorsúbb keverékeket fogadják örökbe. Tehát a kis pincsi sorsa jóra fordul, és már nem kell sokáig bezárva élnie.
A helyi kutyamenhelyen erőn felül gondoskodnak a sok kutyáról. Nincsenek elhanyagolva. Ami gond, hogy nincs elég önkéntes a sétáltatásukra.…

Virtuális gombászat

Szolgálati közlemény: új év, új tervek

A fotó november kilencedikén készült rólam. Aznap vizsgáztam, és lettem gomba-szakellenőr. Időközben a bizonyítványom is megérkezett, tehát kézzel fogható eredménye van a tavalyi őrült gombafutamnak. Összeszámoltam, kb. 3000 kilométert utaztunk. Jártunk Erdélyben, a Bihar-hegységben, a Vendvidéken, az Őrségben, a Bükk lábánál, a Börzsönyben és még a Visegrádi-hegységben is tettünk egy rövid túrát.
2013 mozgalmas év volt, futottam a gombák után. Bár decemberre nagyon elfáradtam és azóta is csak pihenek, de közben várom a kucsmagomba szezont, az erdélyi gombatúrákat, a gombásztalálkozókat, és azt, hogy előadásokat tartsak itt-ott. Van már egy felkérés, amire igent mondtam.
November kilencedikén teljes volt az örömöm. Gyarapodtam egy felismeréssel is, a boldogságért meg kell dolgozni; egy hosszú út végén a jutalom bonbon. Jó cél volt a bizonyítvány megszerzése, sok tapasztalattal gazdagodtam, és sok jó gombászt ismertem meg. Persze még sokat kell tanulnom, a gombavilág hatalmas és teljes…